YouTubers en llengua catalana

parlemciencia

Parlem de ciència
Canal de divulgació científica en català. Vol promoure la ciència entre els científics i no científics i fer que se’n parli a les xarxes, i que se’n parli en català. Darrere hi ha Ferran Velasco, estudiant de doctorat de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya. A la presentació promet notícies, biografies, fets curiosos, aclariment de dubtes…

YouTubers en llengua espanyola

quantumyoutube2

Quantum fracture
El físic José Luis Crespo manté aquest canal, on combina rigor i accessibilitat. És tot un clàssic a YouTube i segueix en primera línia tant pel que fa al nombre de seguidors, com pel que fa a la qualitat de la seva proposta. La seva primera publicació és del 2013, quan la majoria dels canals de YouTube de contingut científic eren en anglès. El 2018 Quantum Fracture va guanyar el Premio de Internet en Divulgación Científica. Si us diem que Crespo ha estat col·laborador del programa de televisió Orbita Laika, potser sabeu a qui ens referim.

unicoos

Unicoos
El canal de youtube de David Calle forma part d’un projecte educatiu més ampli amb el mateix nom. Aquest enginyer en sistemes de telecomunicació ben aviat va veure la utilitat dels vídeos a la xarxa per explicar ciència als alumnes. El canal neix el 2011 i inclou continguts preuniversitaris i universitaris sobre matemàtiques, física, química i tecnologia. La tasca docent de Calle ha estat àmpliament reconeguda (David Calle a Wikipedia).

el_robot_de_platon

El robot de Platón
Us presentem el canal d’Aldo Bartra amb les seves paraules: El Robot representa la tecnología, presente y futuro, Platón representa el pasado y la filosofía, cosmología y en general la epistemología. És a dir, la seva proposta parla tant d’actualitat científica com de la ciència del passat. Bartra és tot un referent en el món de la divulgació científica, tot un influencer en l’àmbit hispà. Destaquem les seves qualitats com a comunicador rigorós i entretingut. Com a curiositat, us direm que quan ha de triar entre ciències i lletres, tria totes dues. A més a més d’El robot de Platón, també manté el canal El robot de Colón.

cdeciencia

CdeCiencia
CdeCiencia és una proposta de Martí Montferrer. L’especialitat de Montferrer és la geologia, però el canal va més enllà i ens repta a descobrir les regles de l’univers. L’autor de CdeCiencia trobava a faltar informació científica a la televisió i es va engrescar a obrir aquest canal. Pel que fa al contingut, la primera setmana del mes fa un resum de les notícies del mes anterior; la segona, publica un megatutorial; la tercera, fa uns breus apunts de ciència; i la quarta, publica un vídeo llarg. A més de tenir molts seguidors, Montferrer ha publicat el llibre El Juego del Cosmos (Martínez Roca, 2018).

derivando

Derivando
Com indica el seu nom, aquest canal gira al voltant de les matemàtiques i les apropa al públic general. Darrere hi ha Eduardo Sáenz de Cabezón – a qui molts coneixereu com a presentador del programa televisiu Orbita Laika o pel projecte de divulgació científica The Big Van Ciencia. Aquest divulgador escriu llibres, articles, fa ràdio, televisió… de fet, la seva trajectòria és prou extensa per tenir una entrada a la Wikipedia.

dateunvoltio

Date un voltio
Qui dóna vida a aquest canal és el doctor en física de partícules Javier Santaolalla. Santaolalla es dedica a la divulgació com a escriptor, monologuista, col·laborador televisiu… i és un dels fundadors de The Big Van Ciencia. Com a curiositat, us direm que va participar en el descobriment del bosó de Higgs al CERN. Date un voltio és un canal sobre física per a no científics. Si voleu un recurs de nivell més avançat, Santaolalla també manté Date un Vlog, dirigit a persones amb més coneixements previs.

gatashrodinger

La gata de Schrödinger
Rocio Vidal és La Gata de Schrödinger. Ha arribat a la divulgació científica des del periodisme i té com a trets distintius l’escepticisme i l’humor. La Gata és un malson pels pseudocientífics i pels influencers afeccionats a fer recomanacions sense base científica. El contingut del canal és divers i recull temes d’actualitat.

cienciadesofa

Ciencia de sofá
Ciencia de sofá és el fill a YouTube de l’enginyer mecànic Jordi Pereyra. El canal neix el 2013 i des de llavors ens familiaritza amb els conceptes científics per ajudar-nos a entendre el món que ens envolta. Els vídeos combinen rigor i humor. És un recurs excel·lent per a ments inquietes.

cienciasdelaciencia

Ciencias de la ciencia
Ciencias de la Ciencia es presenta com a canal educatiu i conté vídeos sobre ciència i tecnologia. Darrere hi ha el professor universitari José J. Priego, que combina qualitat, popularitat i humor.

hiperactina

La hiperactina
Divulgació, salut i biomedicina són els tres pilars del canal de Sandra Ortonobes. Ortobonés és graduada en Ciències biomèdiques i màster en Comunicació Científica. Si us agrada el seu projecte, podeu sentir podcast de La hiperactina a Tres pies al gato o El Aleph).

math4all

MATH4ALL
Matemàtiques i joc són dos camps que combinen molt bé. L’Adrián García els agermana en aquest canal.

deborahciencia

Deborahciencia
I si us diem que qui manté el canal és Deborah García Bello, la química d’Orbita Laika? La seva tasca divulgadora té premi, de fet, premis: el Prismas de Divulgación 2017, el Tesla de Divulgación Científica 2016 o el Premio Bitácoras 2014. Ha publicat diversos llibres, participat a ràdio i televisió… Podeu consultar-ne la trajectòria a la Wikipedia.

YouTubers en llengua anglesa

vasauce

Vsauce
Esteu davant de tot un clàssic, un referent. Vsauce va ser creat per Michael Stevens el 2010. En una primera etapa estava molt centrat en el món dels videojocs, però les temàtiques es van ampliar i actualment podeu trobar continguts relacionats amb psicologia, filosofia i, no cal dir-ho, ciència i tecnologia (podeu seguir la trajectòria d’Stevens a Wikipedia).

kurzgesagt

Kurzgesagt
Kurzgesagt és una expressió alemanya que es pot traduir per “en poques paraules”. Malgrat el nom, el contingut és en anglès . El canal va ser creat per Philipp Dettmer, però actualment hi ha al darrere tot un equip d’animació perquè, com bé diuen, si la ciència és maca, fem-la maca. Publiquen un vídeo cada mes, aproximadament.

asapscience

asapSCIENCE
Un altre cas d’èxit. Els vídeos científics de diversa temàtica que cada setmana publiquen Mitchell Moffit i Gregory Brown tenen molts seguidors. Fins i tot canten! – i no ho fan pas malament-, com a mostra: ‘Science Love Song‘ i ‘Periodic Table Song‘ . Brown fa bona part de les il·lustracions.

veritasium

Veritasium
Quan va crear el canal, el físic Derek Alexander Muller venia del món de la televisió i participava en un programa de divulgació científica a Austràlia, ‘Catalyst’. Des de llavors combina les activitats en ambdós mitjans. A Veritasium trobareu vídeos relacionats amb ciència i enginyera. Si l’anglès és un problema, alguns vídeos estan doblats al castella.

minutephysics

Minute Physics
Si us agrada la física i us agraden les animacions, donar un cop d’ull al canal de Henry Reich és aposta segura. Ep! Els vídeos són curts, això és youtube, però en gaudireu més d’un minut. Hi ha una versió en castellà: MinutodeFísica.

numberphile

Numberphile
El nom d’aquest canal educatiu no enganya. Els números són els protagonistes. Varietat de temes, però sempre des del punt de vista de les matemàtiques. Brady Haran és el pare de la “criatura” i un youtuber molt prolífic que treballa en altres canals que també us poden interessar. Consulteu-ne l’activitat en aquesta entrada a la Wikipedia.

science

Science Magazine
És el canal YouTube de l’American Association for the Advancement of Science. Cada vídeo está vinculat a un article publicat a la revista Science i n’ofereix l’enllaç. Funciona com un abstract en format audiovisual.