El projecte

El Pla d’Almatà és un extens jaciment arqueològic emmurallat (27 ha.), amb una cronologia que s’estén des de la conquesta islàmica fins a la feudal (segles VIII-XII), i que presenta els elements característics d’una ciutat andalusina. Els treballs realitzats des de l’any 1982 fins a l’actualitat, dirigits pel Museu de la Noguera i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, han demostrat que la pràctica totalitat del subsòl del recinte estava ocupat en època islàmica i que es compon de diversos recintes urbans (habitatges, xarxa de carrers, zona artesanal, necròpolis, muralla…). Els diferents eixos d’actuació d’aquest projecte s’orientaran a la recerca, la preservació i la consolidació de les restes, la museïtzació i difusió, i la formació d’arqueòlegs i estudiants. La gran extensió del jaciment ens obliga a plantejar un projecte d’investigació a llarg termini que permeti fer comprensible per al gran públic la magnitud i la importància d’aquestes restes.

El projecte durarà 48 mesos (2018-2021) i ha estat dotat amb 41.380,92€.

Eixos d’actuació

  1. Revisió i estudi de la documentació sobre les campanyes arqueològiques realitzades entre 1981 i 1991 que es conserva al Museu de la Noguera.
  2. Interpretació de les analítiques realitzades els darrers anys (anàlisi dels morters de la muralla, prospeccions amb géoradar, datacions amb radiocarboni de restes humanes).
  3. Estudi dels materials ceràmics i d’altre tipus de les campanyes realitzades.
  4. Realització de noves intervencions arqueològiques (localització de la muralla oest, recuperació de l’estructura urbana, excavació d’una casa, extensió de l’excavació de la maqbara)
  5. Restauració i consolidació de restes i continuació del procés de museïtzació del jaciment. Introducció de les TICs, com la implementació d’una app que permeti la visualització de la reconstrucció digital dels elements arquitectònics.
  6. Renovació del discurs museogràfic del Museu de la Noguera en funció dels resultats obtinguts.
  7. Difusió en mitjans acadèmics i divulgatius dels resultats.
  8. Renovació del web del Museu de la Noguera.
  9. Organització de camps de treball per al jovent.
  10. Organització d’un curs internacional especialitzat en arqueologia islàmica, orientat a estudiants de grau i màster.

Direcció del projecte

El projecte està dirigit per la Dra. Helena Kirchner (ARAEM-UAB) i compta amb la col·laboració de Carme Alòs i Eva Solanes (directora i conservadora del Museu de la Noguera), i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la participació de la Dra. Marta Monjo, arqueòloga territorial d’aquest departament.