Ciència en general

Cómo divulgar ciencia a través de las redes sociales — Javi Polinario

Aquest manual et prepara per difondre continguts científics a través de les xarxes socials i els blocs, tant si ets un investigador com un divulgador. I dona una visió global i teòrica dels principals conceptes de la comunicació científica en els mitjans socials.

Fantasmas de la ciencia española — Juan Pimentel

Aquest llibre conté 8 episodis de la ciència espanyola a través d’algunes imatges, la sinuosa història d’una presencia fantasmal a partir d’un rastre igualment espectral. Imatges que apareixen i desapareixen, i actualitzen coses mortes o submergides. Doncs la ciència ha estat i continua sent vista com una presència incerta, reivindicada i postergada en el context de la nostra cultura.

Una breu i atzarosa història de la vida — Joan Anton Català Amigó

L’autor repassa la història de l’univers, la seva evolució i els fenòmens extraordinaris que han permès l’aparició i desenvolupament dels éssers vius, amb aportacions de l’astrofisica, la química, la geologia i la biologia.

Aventuras STEAM : ciencia, tecnología, ingeniería y arte : un universo de conexiones matemáticas — Manuel García Piqueras

Prenent les matemàtiques com a fil conductor, el llibre presenta una selecció de projectes STEAM, portats a l’aula i premiats internacionalment, en els quals s’interrelacionen les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i l’art. Les diferents propostes són adaptables segons les necessitats del professorat i l’alumnat.

Acoso : #MeToo en la ciencia española — Ángela Bernardo Álvarez

Treball periodístic sobre l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe en les universitats i organismes públics de recerca, en el qual es combinen entrevistes i anàlisis per oferir una perspectiva actualitzada sobre aquestes qüestions.

Mujeres olvidadas : las científicas — Zing Tsjeng

És un homenatge a 48 heroïnes anònimes de la ciència, les descobertes de les quals —importants i, en molts casos, poc reconeguts— han transformat la nostra visió i comprensió del món científic que ens envolta. Com la paleontòloga aficionada Mary Anning, o la matemàtica Emmy Noether.

Medi ambient i ecologia

Diario rural : apuntes de una naturalista — Susan Fenimore Cooper

La naturalista i escriptora Susan Fenimore Cooper (1813-1894) relata en aquest diari rural les observacions de la seva vida al camp al llarg de les quatre estacions dels anys 1848 i 1849, narrant tot allò del que avui dia pràcticament no queda rastre: la vida salvatge.

Perdiendo la tierra — Nathaniel Rich

Al 1979 ja sabíem quasi tot el que avui dia coneixem sobre el canvi climàtic. En anys posteriors, un grapat de científics, polítics i estrategues arriscaren els seves carreres per convèncer el món d’actuar abans que fos massa tard. Aquest llibre és la seva història. La història humana del canvi climàtic. 

Desastres : cómo las grandes catástrofes moldean nuestra historia — Lucy Jones

Els terratrèmols, les inundacions, els tsunamis, els volcans, provenen de les mateixes forces que donan vida al nostre planeta. Només quan aquestes forces excedeixen la nostra capacitat de resistir-les es transformen en desastres. I la història dels desastres naturals és també la nostra.

Poesia forestal — Martí Boada

L’autor és conegut com un dels més grans divulgador científic amb consciència ecologista. El llibre sorprèn i comprèn. Tota una invitació per la regió sensible del poeta que va des de diàlegs amb altres poetes (Neruda, Vinyoli…) a altres científics (Wagensberg, Margalef…), a gent del Montseny, fins a totes la bellesa de la flora i la fauna.

Astronomia

100 històries de l’aventura espacial — Joan Anton Català Amigó

A penes fa mig segle que hem començat a esgarrapar el cosmos, i en aquest temps hem après a escapar de la gravetat de la Terra, explorar Mart amb robots i mantenir un laboratori permanent en òrbita. És xocant pensar que, tot i la nostra humilitat, haguem assolit èxits tan increïbles com trepitjar la Lluna. Aquest és un llibre per celebrar l’aventura de l’espai, i està farcit de gestes heroiques i de somnis fets realitat. També de tragèdies i errors colpidors que ens recorden el respecte obligat cap a un entorn perillós i agressiu. L’espai representa una oportunitat per seguir aprenent i avançant.

What stars are made of : the life of Cecilia Payne-Gaposchkin — Donovan Moore

Cecilia Payne-Gaposchkin (1900-1979) va ser la científica revolucionària que va descobrir de què estan fetes les estrelles. Però el seu nom és difícil de trobar al costat del de Hubble, Herschel i d’altres grans astrònoms. Donovan Moore explica la decidida història de Payne contra tots els obstacles que una societat patriarcal va erigir contra ella.

En busca de Venus : el arte de medir el cielo — Andrea Wulf

El 6 de juny de 1761 centenars de científics de països europeus i de les colònies nord-americanes van ser enviats als indrets més remots per observar la trobada celestial entre la Terra, Venus i el Sol, que faria possible calcular les mides del sistema solar després de més de 100 anys d’espera. Aquest llibre fa un retrat dels homes i les dones que es van embarcar en aquesta complexa aventura, sense oblidar les seves col·laboracions, les rivalitats i els esdeveniments polítics que van frenar cada pas de la investigació.

Geología de Marte : un planeta fósil — Eulogio Pardo Igúzquiza i Juan José Durán Valsero

L’activitat geològica de Mart sembla haver-se aturat en un passat remot de fa milers de milions d’anys, és per això que Mart es considera un planeta fòssil. Però no significa que la seva geologia sigui simple i avorrida, tot el contrari: sense mars ni vegetació, la geologia de Mart es mostra tal qual, a més de tenir enigmes fascinants i misteris científics molts d’ells encara no resolts.

Marte y el enigma de la vida — Juan Ángel Vaquerizo

L’estudi de Mart es considera fonamental per entendre l’origen de la vida en la Terra, doncs s’ha pogut constatar que ambdós planetes van tenir un passat semblant, amb abundant aigua líquida en superfície. Des que es va aconseguir enviar robots exploradors al planeta vermell amb èxit, no ha deixat de créixer l’interès per desvetllar els seus secrets.

Geologia

Pequeña guía de minerales inexistentes — Carlos M. Pina i Carlos Pimentel

Quines propietats té la kriptonita de Superman? Quines són les propietats de les gemes de l’infinit que apareixen a Els Vengadors? Quina mena de cristalls s’utilitzen per fabricar les espases làser d’Star Wars? A quins pokémons afecten les pedres evolutives? Existeixen minerals reals similars als minerals de la ciència ficció i la fantasia? En aquesta guia en dos volums sobre mineralogia-ficció trobaràs totes les respostes i més!

Las huellas de la vida — Tracy Chevalier

El llibre narra l’amistat entre Mary Anning (1799-1847), la primera paleontòloga reconeguda, i Elizabeth Philpot (1780-1857), col·leccionista de fòssils. Tot i provenir de mons diferents, compartien una mateixa afició: buscar fòssils a les platges de Lyme Regis (Dorset). I ambdues van ser rellevants i pioneres en el camp de la paleontologia.

Ciències biològiques

El código de la vida : Jeniffer Doudna, la edición genética y el futuro de la especie humana — Walter Isaacson

Aquesta és la història de la Jennifer Doudna qui, juntament amb la seva col·laboradora Emmanuelle Charpentier, va obtenir el Premi Nobel de Química 2020. Però també és la història de l’avenç científic més important del darrer segle: el CRISPR, una tècnica que permet modificar el DNA, obrint així un nou món de miracles mèdics i, alhora, de qüestions morals.

Sin permiso del rey — María Teresa Tellería

En aquest llibre s’explica la increïble història de Jeanne Baret, una jove que, al segle XVIII, disfressada d’home va participar a l’expedició marítima i científica de Louis Antoine de Bougainville, al servei del botànic Commerson. Malgrat ser la primera dona en completar la volta al món i la seva singular gesta en el camp de la botànica, res del que va fer recorda avui dia el seu nom.

Nanociència

Átomos y moléculas : nanotecnologías para cambiar el mundo — Jordi Díaz Marcos i Miguel García Guerrero

Apassionant, rigorós i divulgatiu recorregut per la història de la nanotecnologia, els principis científics essencials que fan possible el seu avenç i les rutes factibles d’innovació que de ben segur donaran lloc a trobar solucions als nostres reptes presents i futurs. 

Una científica saltando vallas — Laura M. Lechuga

La Dra. Laura M. Lechuga, líder del grup NanoB2A a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, fa un repàs a la seva carrera, dedicant especial atenció als problemes acadèmics i professionals que ha d’afrontar el gènere femení que es dedica a la recerca, amb el propòsit d’orientar a les dones que volen desenvolupar una carrera científica.