La barrera lingüística és un dels principals problemes de comunicació entre el personal sanitari i els usuaris i usuàries al·lòfons a Espanya. La població estrangera a Espanya és de 5.512.581 habitants. Aquesta xifra no ha parat de créixer des del boom migratori dels anys noranta. Dos terços provenen de països on es parla una llengua diferent de l’espanyol o de la resta de llengües oficials de l’Estat. Segons l’IDESCAT, el 16,3 % de la població de Catalunya té nacionalitat estrangera. Els esforços invertits en les últimes tres dècades pels serveis sanitaris i l’administració pública per abordar les barreres de la comunicació han resultat insuficients davant el flux constant no només de persones immigrants i refugiades, sinó també de turistes que visiten el nostre país.

Tot i que hi ha estudis en l’àmbit nacional que apunten a una comunicació defectuosa en l’atenció sanitària amb poblacions immigrants que no dominen les llengües locals, les dades recollides corresponen a una situació molt inicial de la realitat migratòria a Espanya de fa 15 anys. A més, altres estudis recents i tesis doctorals se centren en diversos casos d’estudi, amb un abast més limitat. Per tant, sembla pertinent dur a terme un nou estudi que ofereixi una visió àmplia que tingui en compte la realitat de la immigració a Catalunya i la situació sociolingüística particular d’aquest territori, la qual planteja els seus propis reptes.

Així doncs, aquest projecte té com a objectiu estudiar i avaluar la comunicació intercultural mediada als serveis sanitaris de Catalunya per identificar-ne els problemes i oferir solucions específiques que tant puguin beneficiar els usuaris i usuàries estrangers dels serveis sanitaris com ajudin a millorar l’eficiència dels mateixos serveis sanitaris. Tot això, alhora que ofereix una visió holística de les percepcions de tots els agents i les agents involucrats (directament o indirecta) en la comunicació intercultural mediada als serveis sanitaris, com ara els proveïdors i proveïdores de salut, les persones usuàries, els intermediaris i intermediàries lingüístics (tant professionals com no professionals), la gerència hospitalària, la direcció i les persones responsables de polítiques públiques, dades que fins ara, pel que nosaltres sabem, no ha proporcionat cap altre estudi.


Aquest projecte es tracta d’un projecte de generació de coneixement orientat a reptes de la societat finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (número de referència: PID2022-137113OB-I00)