Al final de les sessions pràctiques si demanem a l’alumnat si s’ha entès tot bé, la resposta és -per norma general- afirmativa. La plataforma Socrative (https://www.socrative.com/) ens permet fer un petit examen que, en forma de joc, pugui permetre a l’estudiant veure si efectivament, ha integrat tot allò realitzat a les pràctiques.
Així, Socrative ens permet fer proves gamificades amb grups petits, de fins a 20 estudiants (si el grup és superior, caldria agrupar l’alumnat participant en parelles). Dins de les opcions disponibles a Socrative, proposem la prova anomenada “carrera espacial”, que assigna un coet d’un color determinat a cada estudiant (Figura 1). Cada estudiant veu en el seu dispositiu (telèfon, tauleta o ordinador) les preguntes que hi haurem carregat prèviament, mentre que a la pantalla del/de la professor/a s’observa el total dels participants que participen. La visualització del professorat es projecta a la classe, permetent veure a l’alumnat com va la competició.
El joc consisteix en que si l’estudiant respon correctament les preguntes d’un examen tipus test, el seu coet va avançant, mentre que si l’estudiant erra la resposta, el seu coet no avança. Cada vegada que es respon una pregunta, l’estudiant rep feedback de la resposta donada: una explicació de perquè aquella resposta és o no correcta. Aquest joc genera una competició entre l’alumnat (a veure qui guanya la carrera) però, al ser anònim (ningú coneix qui pilota cada coet) permet una participació respectuosa que engresca (i força!) l’alumnat. Un cop acabada la carrera, el professorat pot rebre el resultat de cada participant, veient quines preguntes ha encertat i quines ha fallat.

Figura 1: Captura de pantalla de la plataforma Socrative en que se’ns mostren els coets de diferents colors abans del començament de la prova.

Per Francesc Accensi i Dafne Muntanyola