A l’educació superior és força difícil trobar un llenguatge comú per parlar sobre l’aprenentatge. Les darreres dècades s’han publicat diversos rànquing basats en criteris de reputació establerts a partir de les opinions de la comunitat acadèmica o de les empreses que busquen persones graduades. La gran majoria de governs han adoptat mecanismes de qualitat que classifiquen els resultats d’aprenentatge i prescriuen estàndards de gestió acadèmica, serveis de suport, programes d’ocupabilitat, mobilitat internacional i altres aspectes. El professorat interpreta l’aprenentatge dels i les estudiants des de la perspectiva de disciplines molt diverses. I l’alumnat percep el seu propi aprenentatge a través d’una enorme gamma d’interessos i d’experiències que normalment s’esdevenen en quatre o cinc anys de la seva vida.

A la UAB, el projecte d’innovació docent sobre el disseny universal de l’aprenentatge (DUA) ha elaborat un guió de preguntes per convidar estudiants de diverses facultats a parlar precisament d’aquest tema. En aquesta entrada presentem el guió que hem revisat després d’una petita prova pilot amb un grapat d’entrevistes. Les tres vessants del DUA ens han servit per identificar temes rellevants per a l’alumnat, que després han suscitat discussions significatives entre el professorat participant. A grans trets, una de les conclusions del projecte és que tothom comparteix una cert interès a trobar ponts d’entesa sobre la motivació, la representació i l’acció que ens mouen i serveixen per aprendre, o millor dit: el perquè, el què i el com de l’aprenentatge.

Ara com ara tan sols hem validat la rellevància d’aquestes preguntes. A les entrades anteriors hem comentat algunes de les reflexions que han suscitat. Però de moment no disposem de resultats sistemàtics procedents d’una mostra àmplia d’entrevistes que capti la diversitat de sensibilitats i d’interessos. És tan sols un pas en aquesta direcció.

Pol Molina, Xavier Rambla i Dafne Muntanyola

ANNEX: GUIÓ D’ENTREVISTA SOBRE EL DISSENY UNIVERSAL DE L’APRENENTATGE A LA UAB

Introducció:

En primer lloc, et volia dir que el que diguis en aquesta entrevista no serà utilitzat per altra cosa que no siguin fins acadèmics i per millorar la qualitat de la docència. Això vol dir que tota informació que aportis serà anonimitzada per mi mateix abans que arribi a qualsevol professor de les vostres facultats. Igualment, no dubtis a dir-me si hi ha quelcom que no vulguis que consti per possibles problemes que us portaria o qualsevol altre motiu.

A continuació et faré preguntes sobre la teva experiència amb relació perquè s’aprèn, el què s’aprèn i per últim com s’aprèn.

Bloc 1. El “PERQUÈ” de l’aprenentatge
1.1 Perquè vas decidir estudiar el teu grau? Quines assignatures t’han agradat més del teu grau?? Quines menys? Per què?
1.2. Hi ha assignatures que sents que has treballat de manera autònoma? Hi ha assignatures on haguessis volgut més autonomia, per què no has pogut fer?
1.3. Quins elements solen distreure’t quan estàs a classe? Els mòbils, ordinadors, l’estat emocional i el soroll de fons podrien formar part d’aquests elements? Què creus que podria fer un professor per ajudar-te a mantenir-te concentrat/ada?
1.4. Quines classes són en les que has tingut més assistència? Quins son els motius que et porten a anar a classe?
1.5. Creus que el professorat regula la càrrega de treball de manera adequada? Quines assignatures han funcionat millor en aquest aspecte, i quines menys, i per què?
1.6. T’expliquen les notes? Els teus professors han deixat clars els criteris per arribar al notable, aprovat i excel·lent? Tens experiències on no hagis comprès el perquè de la teva nota?
1.7. Fins a quin punt has de recordar informació per aprovar la majoria d’assignatures de la teva titulació? Fins a quin punt has d’aplicar conceptes (p. ex. resolent problemes, interpretant textos, resolent casos, reformulant opinions d’altres persones)?
1.8. Si estudiessis un altre grau, sents que hi ha alguns que et motivarien més i altres que menys? Perquè ho creus? Tens algun exemple de persones que coneixes d’altres graus i confirmin aquests pensaments?

Bloc 2. EL QUÈ de l’Aprenentatge
2.1 Has tingut problemes amb l’accés als materials que necessites per aprendre? Per què?
2.2. Hi ha alguna assignatura on hagis tingut dificultats per comprendre el contingut? Per què? Alguna assignatura que destaqui per la claredat dels continguts?
2.3. Quina és la teva experiència amb assignatures on s’han usat altres llengües que no siguin les que domines? Has trobat alguna dificultat?
2.4. En línia amb la pregunta anterior, has trobat dificultats en assignatures que tenen continguts diferents als que sols veure al teu grau?
2.5. Sols intervenir a classe? Per què ho fas? T’ha sigut d’utilitat fer-ho? Creus que les teves assignatures la gent és participativa?
2.6. Has trobat dificultats per sintetitzar els continguts de classe? Per què? Algun professor t’ha ajudat a sintetitzar informació?
2.7. Si estudiessis un altre grau, sents que els continguts podrien ser més difícils d’aprendre, estudiar o comprendre? Perquè ho creus? Tens algun exemple de persones que coneixes d’altres graus i confirmin aquests pensaments?

Bloc 3. COM S’APRÈN?
3.1. Hi ha assignatures que per la manera en què s’ensenya t’han estat més difícils de seguir? Per exemple: per com estan dissenyades les classes, com s’espera que demostris els teus coneixements, els mitjans que s’utilitzen per transmetre la informació de l’assignatura…
3.2. Fas ús dels espais que disposes a la UAB tant per les classes com l’estudi? Tens alguna queixa o valoració positiva d’algun?
3.3. Has tingut assignatures on hagis utilitzat mitjans d’expressió diferents de l’expressió escrita o oral? Per exemple la realització de vídeos, música, dibuix… Ho valores positivament?
3.4. Que et funciona millor per aprendre els mitjans digitals (és a dir projector o ordinador per exemple) o els digitals (és a dir l’ús de la pissarra o llibreta per exemple)? Recordes alguna assignatura que t’hagi agradat pels mitjans que utilitzen i com els usen o complementen?
3.5. Quina és la millor manera per planificar-te i gestionar el temps? T’ha ajudat la universitat a millorar en aquest aspecte?
3.6. Quina és la millora manera per tu de retenir la informació de les assignatures? T’ha ajudat la universitat a millorar en aquest aspecte? Creus que en altres etapes de l’ensenyament hi ha major suport en aquest aspecte?
3.7. Si estudiessis un altre grau, sents la metodologia que utilitzen podria dificultar el teu aprenentatge? Perquè ho creus? Tens algun exemple de persones que coneixes d’altres graus i confirmin aquests pensaments?
Pregunta final: Quines creus que son les millores que hauria d’introduir la UAB per millorar la teva experiència d’aprenentatge? Quines mesures o canvis creus que podrien millorar la motivació dels estudiants? Quines podrien millorar la manera d’aprendre? I quines podrien millorar la metodologia amb la qual s’ensenya?