Economia Social i Solidària: Desenvolupament Local, Cooperativisme i Transformació Social
https://www.ilo.org/topics-and-sectors/social-and-solidarity-economy
La economía social i solidaria (ESS) contribueix al treball decent, a la economia inclusiva i sostenible, a la justícia social i al desenvolupament sostenible.
La ESS engloba a empreses, organitzaciones i altres entitats que realitzen activitats econòmiques, socials i mediambientals d’interés col.lectiu o general, que es basen en els principis de la cooperació voluntària i l’ajut mutu, la governança democràtica o participativa, la autonomia i la independència, i la primacia de les persones i la finalitat social sobre el capital en la distribució i l’ús dels excedents o els beneficis, així com dels seus actius. Les entitats de la ESS aspiren a la viabilitat i a la sostenibilitat a llarg plaç i a la transició de la economia informal a la economia formal, i operen a tots els sectors de l’economia. Posen en pràctica un conjunt de valors que són intrínsecs al seu funcionament i que són: la cura de les persones i el planeta, la igualtat i la equitat, la interdependència, la autogobernança, la transparència i la rendició de comptes, i l’assoliment del treball decent i de mitjans de vida dignes. En funció de les circumstàncies nacionals, la ESS compren cooperatives, associacions, mutualitats, fundacions, empreses socials, grups d’autoajuda i altres entitats que operen segons els seus valors i els seus principis.
Fuente: Resolución de la OIT relativa al trabajo decente y la economía social y solidaria, 2022
The social and solidarity economy (SSE) contributes to decent work, inclusive and sustainable economies, social justice and sustainable development.
The SSE encompasses enterprises, organizations and other entities that are engaged in economic, social, and environmental activities to serve the collective and/or general interest, which are based on the principles of voluntary cooperation and mutual aid, democratic and/or participatory governance, autonomy and independence, and the primacy of people and social purpose over capital in the distribution and use of surpluses and/or profits as well as assets. SSE entities aspire to long-term viability and sustainability, and to the transition from the informal to the formal economy and operate in all sectors of the economy. They put into practice a set of values which are intrinsic to their functioning and consistent with care for people and planet, equality and fairness, interdependence, self-governance, transparency and accountability, and the attainment of decent work and livelihoods. According to national circumstances, the SSE includes cooperatives, associations, mutual societies, foundations, social enterprises, self-help groups and other entities operating in accordance with the values and principles of the SSE.
Source: ILO Resolution concerning decent work and the social and solidarity economy, 2022