Actualment, les pàgines són més visuals que fa uns anys, gràcies a que hem afegit molta part gràfica. Això està molt bé, sempre i quant tinguem en compte un factor molt rellevant: El rendiment!

Si una pàgina conté moltes imatges pot ser visualment molt atractiva, però cal anar molt en compte en que no pugem imatges que pesin massa, això fa que es tardi molt a carregar la pàgina, és a dir penalitza el seu rendiment. Si tornem a dir que cada cop més els usuaris ens visiten utilitzant un dispositiu mòbil, és a dir, pot ser que estiguin amb connexió lenta i gastin dades… encara és més important tenir en compte no pujar imatges que pesin massa. Fins i tot si veieu que la web redimensiona la imatge automàticament i sembla que queda bé tot i no haver pujat la imatge amb les mides correctes: penseu que igualment la imatge pesarà massa i tardarà molt a mostrar-se. Per això sempre heu de pujar les imatges a la mida en que es veuran a la web, no més gran.

Per evitar aquesta problemàtica i canviar la mida de les imatges podeu utilitzar les mides d’imatge que recomanem en aquest manual. Per fer-ho, haureu de redimensionar les imatges que tingueu, retallar-ne una part, reduir la qualitat de la imatge perquè pesi menys… Tot això ho podeu fer utilitzant per exemple el GIMP, un editor d’imatges gratuit de software lliure que podeu descarregar des de http://gimp.org. En l’oferta formativa de la UAB s’inclouen cursos de GIMP (pregunteu a la Unitat de Formació). I també en podeu trobar tutorials ràpids al web, com per exemple el que us enllacem a continuació, que explica l’edició bàsica de retallar una foto o canviar la mida: Tutorial básico de GIMP: cómo iniciarte en el uso de este editor

Com alternativa a GIMP, podeu provar les eines en línia següents:

  • CANVA és necessari crear un usuari
  • PIXLR funciona molt bé en la versió gratuïta i no necessita ni crear usuari
  • INKSCAPE editor de gràfics vectorials en codi obert

Si necessiteu transformar el format d’una imatge, per exemple de SVG a PNG o a JPEG, teniu conversors en línia gratuïts com cloudconvert. I en aquest blog teniu una explicació sobre com funciona: Cómo convertir una imagen SVG en PNG

D’altra banda, si necessiteu imatges de recurs, a internet hi ha diferents llocs on podreu descarregar imatges de manera gratuïta i lliures de drets. Alguns es recullen en el post següent:

Los mejores 51 bancos de imágenes gratis y sin derechos de autor en 2022

La nostra recomanació és que abans de fer servir imatges d’algun d’aquests llocs llegiu sempre les condicions d’ús.

Compartir esta página