Que aixequi el braç l’editor que ens hagi trucat alguna vegada informant que no es veu bé la seva web i li haguem respost: “Mmm, això és la caché, ara ho mirem”. I al cap d’una estona, li hem retornat la trucada i li hem dit: “Ja està”. Segur que tots teniu el braç alçat. I sinó és que esteu despistats pensant en què és divendres.

Però què és la caché?

És un ésser malèfic que només existeix per boicotejar-nos? O és la gran incompresa d’aquest tema? Per començar, el seu nom correcte és “memòria cau” i la seva funció és ajudar a la velocitat de càrrega de les pàgines. La memòria cau genera una còpia de la pàgina web a mida que els usuaris la visiten per primera vegada i així quan altres usuaris demanen les mateixes pàgines, els hi pot servir ràpidament. De fet, us confessarem un secret de l’equip web: quan es publica una nova pàgina, nosaltres fem una navegació intensa per comprovar si hi ha errors i per generar la memòria cau. Així quan la web es presenti al públic, es carregarà ràpidament i tots estarem molt contents.

I per què dóna problemes?

Els problemes venen quan la memòria cau es genera incorrectament o no recull les actualitzacions tan de pressa com nosaltres voldríem. Una memòria cau generada incorrectament pot provocar que no es vegi la fotografia de la darrera notícia que hem publicat o pot arribar a desmuntar escandalosament la visualització del nostre web. Afortunadament, aquest segon supòsit ocorre molt de tant en tant.

De vegades jo ho veig malament però un company del despatx ho veu bé…

Efectivament, la vida d’un editor web sempre té un punt d’incertesa i d’emoció. Els responsables d’aquest fet paranormal es diuen Hank i Saul. Qui són aquests? Són els noms de les màquines que serveixen el web de la UAB. De vegades una de les dues no genera correctament la memòria cau. El teu company i tu encara que estigueu al mateix despatx, no teniu perquè accedir a la mateixa màquina.

Sempre que detecteu un problema relacionat amb la memòria cau, aviseu-nos, encara que només passi en alguns ordinadors.

Control + F5 abans i després

Si quan actualitzeu el vostre web no veieu els canvis, abans de culpar a la memòria cau del web, premeu les tecles Control i F5 a la vegada. Això neteja la memòria cau del navegador del vostre ordinador. Si, els ordinadors també tenen memòria cau. Si tot i així no es veu bé, ja ens podeu avisar. Segurament quan us notifiquem que el problema s’ha solucionat, moltes vegades us direm: “Fes Control+F5 al teu navegador i comprova que ja ho veus bé”.

És possible que hi hagi un dia a la setmana on es produeixin més incidències?

Si et fas aquesta pregunta és que ets un usuari molt observador o bé que t’ha tocat patir molt. Doncs si, no són imaginacions teves, els dimecres poden haver-hi més incidències perquè és el dia en què s’esborra tota la memòria cau i es torna a generar. Els dimecres es fa un reinici de les màquines -per qüestions de manteniment- i per tant, la memòria cau es genera de nou.

I això és tot el que cal saber de la memòria cau. Si tens més dubtes, posa’ls com a comentaris d’aquesta entrada i intentarem respondre’ls.

I ja que has arribat fins al final del text, et proposem un joc: sabries dir-nos en honor de quins personatges es van batejar les nostres màquines?

Compartir esta página