Sovint ens trobem amb la problemàtica de que en el seu dia vam pujar un document al gestor de continguts i, tot i que ja no està enllaçat, els cercadors el troben. I el que és pitjor, en el document hi ha informació errònia o conté dades personals que cal esborrar. A continuació us explicarem quin és el procediment a seguir per resoldre el problema definitivament.

La solució que tots pensem en primer lloc seria localitzar l’asset document i esborrar-lo. El problema és que els navegadors tenen memòria cau i aquesta pot trigar bastant en actualitzar-se. Més d’una vegada ens hem trobat que el document estava esborrat però el problema persistia. Per aquest motiu s’ha desenvolupat una solució que permet definir una data de caducitat a partir de la qual el document sempre donarà error. D’aquesta manera s’obliga als cercadors a actualitzar la seva memòria cau.

Com podem posar una data de caducitat en el nostre document?

1. El primer pas sempre serà cercar l’asset. Aquest pas pot semblar complicat en documents antics. Les opcions de cerca són:

  • Tenim una url curta, definida per un editor, de l’estil:
    https://www.uab.cat/doc/nom-arxiu 
    Fem servir el cercador del gestor de continguts. A la caixa de cerca enganxarem la darrera part de la url (marcat en negreta). Per evitar interferències us recomanem que en el cercador especifiqueu el tipus d’asset que esteu cercant.
  • Tenim la url llarga del document:
    http://www.uab.cat/servlet/BlobServer?blobtable=Document&blobcol=urldocument&blobheader=application/pdf&blobkey=id&blobwhere=1345724722772&blobnocache=true
    En aquest cas només cal copiar l’id de l’asset (marcat en negreta a l’exemple) i enganxar-lo en la caixa del cercador del gestor de continguts.
  • Tenim una url del document curta, en carpetes, però no definida pels editors, és de l’estil:
    https://www.uab.cat/Document/978/187/Nom_Arxiu,0.pdf 
    Toca fer servir un cercador d’assets especial. Us el vam explicar a l’entrada Com trobar a quin site pertany un asset. Cal copiar la part final de la url del document (el tros marcat en negreta).

2. Una vegada localitzat el document l’editem. Haurem d’emplenar els camps següents:

  • Caduca: posar que si
  • Data caducitat: marcar una que ja hagi passat.

3. Guardar i aprovar per publicar.

L’endemà del canvi la url del document ja donarà error i per tant, els cercadors es veuran obligats a refrescar la seva memòria cau. Una vegada haguem comprovat que ja no es troba el document podrem esborrar l’asset.

Us recomanem que, a partir d’ara, quan publiqueu un document que sabeu que quedarà desfasat en un període de temps (per exemple el llistat de l’ordre de matrícula al juliol o els horaris de les assignatures d’un semestre) ho feu ja amb la una data de caducitat.

Compartir esta página