A partir d’avui, els assets Document i iDocument tenen els nous camps: URL del document (ca), URL del document (es), URL del document (en).

url-final-documents

Aquest camps cal que els complementeu amb un text que correspondrà a la part final de la URL que servirà per veure el document. Aquest text, no ha de tenir caràcters estranys ni espais (només lletres, números i guions), ha de ser descriptiu, i ha de ser únic entre tots els Documents i iDocuments.

Les adreces curtes dels documents tindran l’estructura següent: http://www.uab.cat/doc/el-que-ha-posat-l-editor.pdf

En el cas de les noves webs VA, llavors l’estructura serà la següent:
http://www.uab.cat/idioma/nom-del-site/doc/el-que-ha-posat-l-editor.pdf

Per exemple:
https://www.uab.cat/ca/ice/doc/memoria-2022-2023.pdf

Per exemple, si heu fet un document que es diu “Taxa d’inserció laboral dels graduats de la UAB”, ho podeu simplificar posant una URL del document “insercio_laboral_uab”. L’adreça del document quedarà en aquest exemple com http://www.uab.cat/nom-del-site/doc/insercio_laboral_uab.pdf

En cas que no es compleixi la regla dels caràcters, o la d’unicitat del text, el sistema mostra un missatge en color vermell. És responsabilitat de l’editor corregir el text si se li dóna l’alerta, perquè pot donar problemes posteriorment al publicar l’asset. Si un altre asset document ja té el nom que volíeu posar al nostre document, haureu de triar un altre nom curt. El missatge d’error serà de l’estil:

“Aquest asset té caràcters no permesos al camp URL del document (ca): invitació-homenatge. Canvia’l i guarda un altre cop, si no poden haver-hi malfuncionaments.
Aquest camp només pot contenir caràcters numèrics, punts, guions i guions baixos, i lletres de la a-z (sense ç, ñ, ni accents de cap tipus).”

Aquesta adreça es manté encara que el document s’editi o es torni a publicar, i la podeu utilitzar per enviar l’enllaç o imprimir-lo en un document, etc.

Us recomanem posar-ho tot en minúscules i si hi poseu vàries paraules ho separeu per guions (perquè no accepta espais).

D’aquesta manera, a partir d’ara aconseguireu tenir adreces estàtiques i amigables pels documents i això permetrà millorar en el posicionament en els cercadors web i treballar més còmodament.

Cercar un document en el gestor coneixent la seva URL curta és molt senzill: només cal introduir la part final de la URL en la caixa de cerca i el gestor de continguts ens retornarà l’asset corresponent.

Les adreces antigues dels documents seguiran funcionant (eren tipus http://www.uab.cat/servlet/BlobServer?blobtable=Document&blobcol=urldocument&blobheader=application/msword&blobkey=id&blobwhere=1345467583912&blobnocache=true) però és evident que la nova URL és molt més fàcil d’utilitzar i memoritzar!! 😉

Compartir esta página