Una llista és una enumeració d’elements relacionats. Cada element acostuma a estar precedit per un símbol o bé un número. Les llistes poden ser molt útils per a facilitar la comprensió d’un bloc d’informació però com sempre, hem de ser curosos en el moment de fer-la.

Hi ha tres tipus de llistes:

  • Llistes ordenades: agrupen els elements seguint un ordre concret.
    Exemple: passos a seguir per formalitzar la teva matrícula.
  • Llistes no ordenades: els ítems que la composen no necessiten un ordre especial. L’ordre dels elements es pot variar sense que afecti al seu sentit.
    Exemple: documentació que cal aportar en el moment de formalitzar la matrícula.
  • Llistes de definicions: es fan servir per mostrar elements i les seves definicions o bé per indicar algun atribut dels elements de la llista.

Les llistes han d’estar correctament etiquetades en el codi html i no s’han de fer de manera manual.

Com es pot marcar el codi html de llista sense saber html?
És senzill. Una vegada tenim els elements de la nostra llista introduïts en el gestor de continguts caldrà que premem un dels botons següents:
Botó per llistes ordenades: Botó de llista enumerada
Botó per llistes no ordenades: Botó de llista sense enumerar

L’avantatge de fer-ho així és que contribuïm a l’accessibilitat perquè el contingut tindrà una estructura semàntica adequada i podrà ser interpretat correctament per un lector de pantalla. Així mateix un html ben estructurat sempre agrada als cercadors i ja se sap la dita: “un cercador content millora el nostre posicionament”. I què passa quan un contingut està ben posicionat? Doncs que els nostres usuaris ho trobaran abans i, si tot el contingut està ben fet, doncs ens estalviarem trucades. Tots guanyem.

Les llistes són elements dels que no convé abusar. Cal evitar les pràctiques següents que, per desgràcia, són massa habituals en el web de la UAB:

  • Fer llistes amb un únic element
  • Fer llistes només per maquetar
  • Fer llistes anidades

Sobre aquest darrer punt, les llistes anidades són llistes dins de llistes. Abans de fer una llista d’aquest tipus, reflexionem: realment cal? Un avantatge de fer una llista és que faciliten la lectura però en pantalla una llista dins d’una altra pot aconseguir l’efecte contrari. Hi haurà casos en què si que caldrà però en molts altres es podria resoldre fent llistes per separat.

Compartir esta página