L’accessibilitat web consisteix en l’elaboració de pàgines web a Internet que puguin ser accessibles per a tots els usuaris independentment de les seves discapacitats (visuals, auditives, cognitives, motrius, tècniques o ambientals).

La UAB s’ha compromès a crear webs amb disseny universal i continguts accessibles per al major nombre possible d’usuaris, de conformitat amb el Reial Decret 1112/2018, del 7 de setembre. L’objectiu és que els usuaris tinguin accés a la informació de les pàgines de la UAB independentment de les seves capacitats. Per fer-ho, aplica la normativa estàndard WAI (Web Accessibility Iniciative) adoptada per la Unió Europea que inclou pàgines web, aplicacions mòbils i documents digitals.

Una part de la responsabilitat la tenim a la Unitat de Web per tal de dissenyar i maquetar correctament les noves plantilles i formar als editors web en accessibilitat web. I una altra part recau en el moment d’editar el contingut web, que cal vigilar diversos aspectes com per exemple els enllaços, el text ALT de les imatges, el contrast de colors, el tamany de lletra, els documents que es pubilquen, etc.

Un exemple claríssim és el TEXT ALT de l’asset imatge. A les imatges hi ha un camp obligatori que s’anomena TEXT ALT. I molts de vosaltres potser l’ompliu sense saber per a què el fem servir. El text alternatiu de les imatges és bàsic per tenir una pàgina web accessible: Quan un usuari invident o amb problemes greus de visió visita la web utilitza un “lector de pantalla”. El que fa aquest lector és que li explica la web i li permet navegar sense visualitzar realment la pantalla. Quan el lector de pantalla ha de llegir una imatge el que fa és llegir aquest text alternatiu. Per tant, és un text que ha d’explicar de què va la imatge, com si fos la llegenda de la imatge, per facilitar la comprensió en aquests casos.

Però tenim molts altres aspectes a tenir en compte per millorar l’accessibilitat: Per exemple, en les pàgines web que hem renovat el text és de color negre i el fons és blanc. Així millorem la legibilitat, negre sobre blanc per tenir el màxim contrast. Quan el text és de color, intentem que el nivell de contrast sigui suficient per passar la normativa d’accessibilitat. També s’ha augmentat el cos de lletra. Tots aquests aspectes s’estan controlant a nivell de maquetació i els editors no us heu de preocupar, simplement cal deixar el text en les mides que estan predefinides en el gestor de continguts, no aplicar-li estils extra.

També s’han millorat els sistemes de navegació de manera que els lectors de pantalla trobin clarament quins apartats té la pàgina i quin és el seu menú de navegació.

Podeu saber-ne més al blog: