Per crear un nou document caldrà anar al menú ubicat al marge superior esquerre. Caldrà anar a Contenido > Nuevo > Enllaç.
Seguidament s’obrirà una pestanya on trobareu un desplegable. Cal triar l’opció Document.
Una vegada s’hagi seleccionada l’opció Document es carregarà una fitxa com aquesta:
Els camps que caldrà emplenar són:
- Nombre
- Títol
- Arxiu document
- Part final de la URL
Camp Nombre
Per organitzar i identificar correctament els objectes de la web és important utilitzar una nomenclatura determinada. Per als assets enllaç de tipus document recomanem que el nom comenci pel prefix següent: EN_DOC_
El text següent el podeu triar vosaltres però recomanem NO es pot utilitzar accents, ñ, l·l, ç, signes de puntuació, ni espais en blanc. S’admeten els guions i les majúscules (és recomanable perquè ajuda a llegir millor el nom de l’asset).
Exemples vàlids:
EN_DOC_AntropologiaSocialCultural
EN_DOC_Antropologia_Social_Cultural
EN_DOC_Antropologia-Social-Cultural
Exemples incorrectes:
EN_DOC_AntropologíaSocial
EN_DOC_Antropologia Social Cultural
EN_DOC_Antropologia.Social
Camp Títol
És el títol que s’haurà de veure al web. El títol de l’enllaç ha de ser descriptiu i ha de correspondre amb el contingut amb el qual enllaça.
Exemple: Horaris del grau de Matemàtiques del curs 2018-19
L’ús de títols descriptius ajuda al posicionament de la pàgina en els cercadors donat que els motors de cerca veuran que fem enllaços cap a informació rellevant i coherent amb el contingut de la pàgina.
Camp Arxiu document
Cal prémer el botó “Examinar” i cercar el document en el nostre ordinador. Quan pugem el fitxer cal vigilar que el nom del fitxer no contingui caràcters especials ni espais.
Camp Part final de la URL
Aquest camp cal completar-lo amb un text que correspondrà a la part final de la URL que servirà per veure el document. Aquest text, no ha de tenir caràcters estranys ni espais (només lletres, números i guions), ha de ser descriptiu, i ha de ser únic entre tots els documents. Els guions han de ser mitjos (-) i no baixos (_). Els guions baixos són suprimits pel gestor en el moment de muntar la URL al navegador.
Us podeu trobar que el que en el camp Part final de la URL estigui emplenat de la manera següent: document_admissio però que la URL del document que es creï sigui: https://www.uab.cat/ca/proves-va/doc/documentadmissio.pdf
Aquest fet us pot dificultar més endavant localitzar el document en el gestor.
Tampoc cal posar l’extensió del document (p.e. .pdf / .docx) perquè el gestor ja l’afegirà per si mateix. És a dir, si al camp Part final de la URL escrivim el text: msainstruccions-presentacio-tesi.pdf, la URL que generarà l’Oracle serà https://www.uab.cat/ca/uab/doc/msainstruccions-presentacio-tesipdf.pdf
Traducció d’un asset document
Una vegada haguem desat l’asset i l’haguem tancat, haurem d’accedir a la pestanya Metadatos. La taula de les traduccions es veurà d’aquesta manera:
Per crear la traducció, caldrà prémer sobre l’enllaç “Traducir” corresponent. Quan ho fem, es carregarà l’asset amb el mateix contingut que tenia en català, fins i tot el document. L’única diferència és que al davant del camp “Nombre” s’haurà afegit un prefix que indica l’idioma al qual s’està traduint.
Aquest nom l’hem de respectar. A la resta de camps haurem d’incorporar les traduccions oportunes. Si el document és igual per als 3 idiomes, podrem deixar l’arxiu que el gestor ha mantingut per defecte.
És important no oblidar traduir el camp “part final de la URL”.