Estudi sobre la Innovació Educativa a España

Imagotipo CRIEDO
Entitat finançadora: CIDE. Ministerio de Educación de España
Data d'inici: 01/01/2006
Data de finalització: 01/01/2007
Coordinació: Carlos Marcelo (US)
Referència: SI-017/08

L’estudi pretén donar resposta a les qüestions següents:

  • Quines condicions prèvies s’han de donar als centres perquè sorgeixi la necessitat de la innovació.
  • Quines condicions faciliten o dificulten la planificació, la realització i l’avaluació de les innovacions, des dels centres, la comunitat educativa, els serveis de suport externs al centre, l’entorn més proper i les administracions educatives i locals.
  • Què motiva o recompensa l’esforç que suposa per al professorat i la comunitat educativa la realització d’innovacions.
  • En quins temes o aspectes de leducació perceben que shan realitzat innovacions.

L’equip de treball, format per 21 investigadors pertanyents a onze comunitats autònomes de l’estat espanyol, aborda l’anàlisi de la innovació educativa a través de tres tipus de metodologies:

  • Qüestionari per al professorat participant en projectes dinnovació educativa i qüestionari per agents externs a la innovació (assessors, inspectors, orientadors).
  • Dos grups de discussió a cadascuna de les comunitats autònomes, en què participen, d’una banda, professorat implicat en projectes d’innovació educativa i, de l’altra, agents externs a la innovació.
  • Vuit estudis de cas de centres educatius amb projectes dinnovació educativa en desenvolupament.

Els resultats assolits presenten una realitat molt diversa en relació amb la innovació educativa, però consistent pel que fa a la gran implicació que el professorat participant en aquests projectes mostra amb la qualitat de leducació de lalumnat.

Personal associat al projecte:

Carlos Marcelo (US, Coord.), Peio Aramendi (UPV), Santiago Arencibia (ULP), Carme Aremengol (UAB), Carlos Ayala (Prof. Secundaria), Carolina Cotillas (UV), Maria Fernández (U. Burgos), Joaquín Gairín (UAB), Beatriz Gallego (Orientadora IES), Rufino González (USC), Cristina Mayor (US), Joan Jordi Montané (UIB), José Luís Muñoz (UAB), Paulino Murillo (US), Marta Poncet (USC), Fátima Romera (US), Maria Rosa Rosselló (UIB), Marita Sánchez (US), Juan Carlo Torrego (UAH).

Comparteix a les xarxes: