Antecedents
El projecte FAIRLEAVE
Metodologia
Resultats esperats

Antecedents

Fins al 2017, el permís de paternitat a Espanya era de només dues setmanes. Arran de les reformes en els permisos de paternitat entre el 2017 i el 2021, els pares tenen dret a un permís per paternitat retribuït a 16 setmanes, exactament igual que les mares. Aquest és un dels permisos de paternitat més generosos d’Europa.

L’ampliació del permís de paternitat va tenir un objectiu doble. En primer lloc, facilitar la participació més igualitària dels pares en les responsabilitats de cura i, en segon lloc, facilitar la reincorporació més primerenca de les mares a la feina. És a dir, l’ampliació del permís de paternitat pretén mitigar la bretxa de gènere, tant dins de la llar com al mercat laboral.

El projecte FAIRLEAVE

Baixes de paternitat més llargues, mercats laborals més justos? Evidència de la reforma del permís de paternitat el 2021 a Espanya (FAIRLEAVE).

El nostre projecte FAIRLEAVE oferirà una primera avaluació de la incidència que ha tingut aquesta ampliació del permís de paternitat a la bretxa de gènere dins i fora de la llar. Concretament ens centrarem a analitzar la distribució de les cures entre mares i pares abans i després de les reformes, així com en els possibles canvis en les actituds de rols de gènere que es puguin haver produït. També analitzarem la reincorporació laboral de les mares abans i després de l’ampliació del permís de paternitat.

A més d’analitzar els efectes de les reformes en el permís de paternitat, el nostre projecte també pretén avaluar l’accés als permisos de paternitat, especialment entre pares que no gaudeixen de treball estable. Ja s’han donat casos d’empreses que han acomiadat pares que havien mostrat la intenció d’acollir-se al permís de paternitat més llarg (https://www.eldiario.es/economia/despido-nulo-condena-6-251-euros- fer fora-treballador-ana-agafar-permís-paternitat_1_8796837.html). La qüestió d’accés als permisos encara és més rellevant amb la seva ampliació. El nostre projecte busca analitzar si les condicions laborals, i la por de perdre la feina, són un impediment per poder gaudir del permís íntegre.

Metodologia

Per analitzar els efectes de les reformes i l’accés al permís de paternitat, hem realitzat la primera onada d’una enquesta longitudinal adreçada a mares i pares a Espanya, que van ser-ho abans i després de l’ampliació del permís de paternitat. L’enquesta investiga la distribució de cures entre mares i pares abans i després de les reformes, així com les actituds envers els rols de gèneres.

Resultats esperats

El nostre projecte espera tenir incidència en les polítiques públiques a través d’una anàlisi empírica i rigorosa capaç de donar resposta a les preguntes de rellevància política i social següents: Ha servit l’ampliació dels permisos de paternitat per repartir, de manera més igualitària, les responsabilitats de cures entre mares i pares? Ha facilitat la reincorporació de les dones al mercat laboral?

FAIRLEAVE avançarà en el coneixement científic sobre els impactes dels permisos parentals i, a més, generarà recomanacions que puguin informar els processos de creació de polítiques públiques.