El projecte pretén avaluar l’estat de salut de les principals espècies d’interès per al sector pesquer (artesanal, encerclament i arrossegament), analitzant els nivells dels principals impactes (microplàstics i metalls), el seu potencial efecte en la salut de les espècies i les possibles implicacions per a la seguretat alimentària (per exemple, paràsits zoonòtics).

A més, es realitzarà la caracterització ecològica de l’espai, tant a la zona litoral de l’Espai Marí de les Costes del Garraf (30-50 m), on es duu a terme la pesca artesanal i d’encerclament, com a la plataforma i els canyons de l’Espai Marí del Baix Llobregat-Garraf, on es desenvolupa la pesca d’arrossegament. Això permetrà fer un diagnòstic de salut d’aquests ecosistemes.

Aquesta informació es complementarà amb l’elaboració de mapes d’hàbitats i usos, que seran útils per planificar mesures destinades a reduir l’impacte negatiu de les activitats pesqueres i minimitzar les captures accidentals d’espècies marines.

Establiment d’un marc de treball

És essencial treballar conjuntament amb el sector pesquer.

Es crearà un comitè de treball amb administracions i confraries de pescadors.

Reunió amb membres de la Confraria de Vilanova i la Geltrú

Mostreig a bord d’embarcacions de pesca artesanal

  • Disseny de la zona d’exploració amb el sector pesquer artesanal.
  • Selecció de 15 punts de mostreig i de dues espècies objectiu (A2.1).
  • Identificació i quantificació in situ de la pesca comercial (A3.1).
  • Recollida de mostres no comercials per a anàlisi en laboratori (A3.1).
  • Mostreig ambiental (temperatura, salinitat, profunditat) amb CTD (A3.3).
  • Recollida de sediments (5L) amb draga Van-Veen per estudiar macrofauna (A3.2).