Investigadores d’arreu van compartir eines i enfocaments creatius per repensar els espais i les desigualtats des de mirades feministes

El passat divendres 16 de maig de 2025, la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB va acollir la Jornada sobre Metodologies Innovadores en Geografia Feminista, organitzada pel Grup de Recerca en Geografia i Gènere. La trobada va reunir investigadores, estudiants i persones interessades en l’abordatge crític i metodològic dels espais des d’una perspectiva feminista, oferint una jornada intensa d’intercanvi i aprenentatge col·lectiu.

L’objectiu de la jornada era fomentar la reflexió entorn a les formes innovadores de fer recerca en geografia feminista, tot mostrant com els mètodes poden contribuir a visibilitzar les desigualtats socioespacials i els sistemes de dominació que travessen els territoris. Al llarg del dia, sis investigadores de diverses procedències acadèmiques i geogràfiques van presentar els seus projectes, posant sobre la taula propostes metodològiques diverses, creatives i compromeses.

La jornada es va obrir amb la ponència de Tabea Bork-Hüffer (Universitat de Heidelberg), qui va explorar el potencial dels mitjans mòbils en la recerca feminista. Tot seguit, Melike Peterson (Universitat de Bremen) va mostrar com l’ús de zines pot esdevenir una eina per analitzar críticament l’espai públic urbà. Després de la pausa, Katharina Schmidt (Universitat de Flensburg) va presentar la seva proposta de corporeo-cartografies com a metodologia feminista per connectar cos, emoció i territori.

A la tarda, la sessió va continuar amb investigacions de proximitat: Núria Font Casaseca (UdG) va parlar sobre els marges urbans a través del cas de les barraques al litoral de Barcelona; Júlia Pascual Bordas (UPF) va presentar el seu treball sobre vivències LGBTIQ+ en l’espai domèstic amb la tècnica dels Relief Maps, i finalment, Mariana Valderrama Leongómez va tancar les presentacions amb una proposta de contra-cartografies centrades en el concepte d’alleujament com a eina de resistència.

La jornada va ser també un espai de diàleg i debat, on es van posar en comú els reptes i possibilitats de la recerca feminista actual. Es va destacar la importància de metodologies sensibles al context, arrelades en les experiències corporals i obertes a formats no convencionals.

Amb una àmplia participació i una atmosfera de complicitat i rigor, la jornada es va consolidar com un espai clau per a repensar la geografia des d’una perspectiva feminista transformadora.