Projecte a l’Ebre i al massís dels Ports
El projecte arqueològic que desenvolupem a l’àrea de l’Ebre porta per títol “Evolució del poblament prehistòric al tram inferior de l’Ebre i al massís dels Ports” (CLT 2022/000141). Aquest parteix de la confrontació de les dinàmiques poblacionals, productives i socio-econòmiques entre la vall fluvial i les ocupacions muntanyenques en el transcurs de l’Epipaleolític fins el Bronze Mitjà (c. 11.000-1200 cal. BC).
Aquest projecte és la continuïtat de part dels dos projectes anteriors:
- CLT 2014/100633. Interacció entre els ambients fluvials i les primeres societats agrícoles. Contribució al seu coneixement a partir de l’anàlisi arqueològic de la Vall de l’Ebre (sector Ribera d’Ebre) i la Noguera Pallaresa (sector Gerri de la Sal).
- CLT 2018/00035: Rius, Assentaments i mineria prehistòrica: Recerca a les valls del Ter, Ebre i Gavà; pretén cobrir la investigació de les problemàtiques de la Prehistòria Recent a la vall inferior de l’Ebre.
Els jaciments estudiats són un punt clau distribuït per aquest territori i les àrees muntanyenques limítrofes de la vall: des de l’establiment de les ocupacions a l’aire lliure mitjançant l’estudi de les terrasses fluvials i els seus materials per a poder detectar noves ocupacions; la determinació de les ocupacions i àrees d’activitat en l’extrem de l’antiga línia de costa del Delta de l’Ebre; fins la identificació de les seqüències completes i la seva extensió en les ocupacions en cavitat d’El Port i de la Serra de Cardó.
Les diverses analítiques proposades juntament amb el pla de treball establert permetran aportar nova informació clau sobre els canvis del patró de mobilitat en el rang cronològic treballat, establir la funcionalitat dels espais intervinguts, els canvis tecnològics de les diferents produccions d’objectes i el processat de matèries minerals i biòtiques; i la gestió i obtenció de les matèries primeres per part de les comunitats humanes.
Els objectius concrets per la recerca de la vall inferior de l’Ebre són:
1
Incrementar el coneixement de la prehistòria recent a la Vall de l’Ebre.
Ens centrem, principalment en l’estudi dels primers pagesos (Neolític) i de les primeres societats complexes (Edat del Bronze).
2
Completar la definició i primera caracterització dels jaciments a l’aire lliure prehistòrics.
Es porta a terme gràcies a un treball sistemàtic de recollida i estudi de la documentació existent i a l’excavació de nous jaciments.
3
Definir a partir de la introducció de tècniques geoestadístiques les àrees d’activitat i realitzar propostes funcionals associades a l’explotació dels recursos abiòtics així com establir possibles xarxes de circulació.
4
Caracteritzar les dinàmiques de formació d’un assentament a l’aire lliure i la funcionalitat d’ocupacions en coves i abrics.
Aquestes dades serviran per establir un marc comparatiu amb la resta d’ocupacions conegudes per aquestes cronologies.
5
Avaluar la complementarietat d’assentaments i les dinàmiques associades al patró de mobilitat i de sedentarització
Es relacionen els grups agricultors i ramaders amb la captació de recursos de matèries primeres així com el seu treball i ús.
6
Establir les estratègies econòmiques, socials i tecnològiques així com els processos d’interacció entre poblacions
Es concreta a través de l’estudi tecnològic i d’ús de les matèries primeres no biòtiques.
Articles científics relacionats
En construcció…