El projecte titulat Mobilitat, transhumància i patró d’assentament a les valls de Sau i al Cabrerès (CLT 2022/000181) és la continuació dels treballs que es varen efectuar durant el període 2014-2017 i el 2018-2021 en dos projectes de recerca finançats per la Generalitat de Catalunya:
- CLT 2014/100633. Interacció entre els ambients fluvials i les primeres societats agrícoles. Contribució al seu coneixement a partir de l’anàlisi arqueològic de la Vall de l’Ebre (sector Ribera d’Ebre) i la Noguera Pallaresa (sector Gerri de la Sal). Projectes quadriennals de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia. IP: Miquel Molist.
- CLT 2018/00028 Rius, assentaments i mineria prehistòrica: recerca a les valls del Ter, Ebre i Gavà. Projectes quadriennals de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia. IP: Anna Bach Gómez.
Els resultats aportats en aquests treballs anteriors han permès establir clares sincronies cronològiques i de gestió del territori en curs mitjà del riu Ter. Si bé la Vall de Sau presenta la particularitat de tenir importants jaciments arqueològics a l’entorn (Savassona, Grioteres, conjunt del Cingle Vermell, Cova de les Pixarelles, etc.) es caracteritza per estar en bona part submergida per la presència del pantà de Sau (construït a partir de 1949) que n’ha dificultat la interrelació entre les diverses àrees paleoambientals i arqueològiques que conformen aquesta regió natural.
La possibilitat d’analitzar la sincronia i diacronia entre els assentaments a banda i banda del riu Ter, en el seu tram central i àrees adjacents esmentades, es considera que ofereix una oportunitat per a l’anàlisi única per a l’obtenció d’unes dades vàlides i comparables per entendre la circulació, mobilitat i gestió dels recursos de les comunitats humanes a llarg del temps.
Així l’ampliació de la seqüència cronològica de la presència d’ocupació de primers pagesos a la zona i el bon estat de preservació de les restes i els materials recuperats permet acotar la continuació de la recerca i enfocar els estudis a una problemàtica més específica.
La recuperació de noves dades entorn la ocupació de la zona durant el neolític antic postcardial obtingudes tan per l’ampliació del el conjunt megalític de Tavertet amb el nou jaciment del Pineda de la Serra, com per la recuperació de noves estratigrafies de la Cova de les Pixarelles, s’hi han de sumar les dades de les antigues excavacions a Can Feló (Tavertet), les Grioteres (Vilanova de Sau) o Savassona (Tavèrnoles), per citar les més properes. Així mateix, els treballs d’excavació a l’assentament de l’aire lliure del Pla del Castell (Tavertet) està reculant les ocupacions a nivells de bronze final, moment coetani a les necròpolis de la zona com són Coll s’Avenc (Tavertet) i el Serrat de Balà (Cantonigròs), o la d’Anglès (Anglès) i a les mateixes coves de les Pixarelles, les Grioteres (Vilanova de Sau) o els assentaments a l’aire lliure del Bosc del Quer o Sant Llorenç del Munt (Sant Julià de Vilatorta).
Les dinàmiques d’ocupació i assentament per al neolític antic postcardial i el bronze final, moments històrics ben caracteritzats a la zona, fa necessari orientar el projecte en la problemàtica del patró d’assentament des d’una doble perspectiva:
- A través de l’anàlisi de la mobilitat tan en l’eix est-oest que segueix el riu Ter a través de la Vall de Sau;
- mitjançant l’estudi de l’eix nord-sud que conforma els passos de la Plana de Vic al Prepirineu a través del Collsacabra i al Baixa Garrotxa.
Els objectius concrets són:
1
Ampliar el coneixement de la implantació i dinàmica d’assentament des dels primers pagesos i ramaders del neolític antic fins a finals de l’edat del Bronze.
Per portar-ho a terme, s’estudien antics materials i es realitzen noves excavacions en extensió.
2
Inferir en aspectes de transhumància, amb diversos nivells d’aprofitament i de mobilitat general.
S’executa a partir de l’anàlisi de les restes de fauna procedents de l’estudi i les excavacions estables i en extensió de la Cova de les Pixarelles i el poblat a l’aire lliure del Pla del Castell.
3
Excavació i estudi de materials des d’una perspectiva multidisciplinar.
Es porten a terme noves prospeccions a les àrees d’expectativa arqueològica com la Rambla (finca de l’Avenc, Tavertet); es continuen les excavacions dels jaciments ja contrastats de la Cova Pixarelles i Pla del Castell; s’estudien els materials procedents de noves i antigues intervencions.
Aquests resultats s’han d’inserir tant en el camp analític de caracterització dels materials biòtics i abiòtics per a la seva comparació amb metodologia actual però també han de generar dades d’interès històric i patrimonial que permetin una difusió científica, cultural i social mitjançant publicacions científiques tant del territori com a nivell nacional i internacional, això com a partir de conferències i de jornades que permetin exposar els resultats.
Articles científics relacionats
En construcció…