En els últims anys s’ha evidenciat importants canvis científics i socials que han influenciat directament o indirectament la salut de les persones, les seves famílies i la comunitat. Millora de l’accés als Serveis, participació ciutadana, discriminació, violències, medicalització, cura humanitzada, i un llarg etcètera són elements que, com a professionals, hem de consolidar en la nostra pràctica diària per a poder oferir cures realistes adaptats a les necessitats biològiques i socials d’una població heterogènia i canviant com l’actual.
L’esperança de vida ha augmentat i amb això la piràmide poblacional ha anat invertint la seva forma, apareixent processos de salut crònics i complexos. També, la realitat socioeconòmica dels països ha generat fluxos migratoris que requereixen de cures de salut específics i individualitzats. Noves tècniques de reproducció i avenços en neonatologia permeten la supervivència de nounats que anys enrere hauria estat impossible. Nous models de família s’estan consolidant fent visible noves realitats més enllà del model tradicional home-dona. En definitiva, les necessitats de salut de les persones a les que tenim cura han anat evolucionant
Aquesta nova realitat identificada no està exempta de riscos. Els avenços biomèdics ràpids i els no tan ràpids canvis socials posen en situació de vulnerabilitat a moltes persones. Resulta crucial aprofundir en les creences, actituds, coneixements i pràctiques dels professionals i la ciutadania i en l’impacte en la salut tant individual com col·lectiva. Calen evidències científiques que avalin la pràctica professional. D’aquí la necessitat de la creació d’aquest grup de recerca.