Les jornades, ara en la seva cinquena edició, van néixer amb la voluntat de ser lloc de trobada del professorat de clàssiques i un espai d’intercanvi de projectes, de comunicació d’experiències didàctiques i de presentació de recursos per a l’aula.

Programa

Divendres 18 de març

9.00 – 9.30: Recepció i recollida de la documentació
9.30 – 10.00: Acte de benvinguda
10.00 – 11.00: Ponència inaugural a càrrec de Joan Carbonell, professor titular de Filologia Llatina de la UAB. Harundo omnis ex una stirpe numerosa, atque etiam recisa fecundius  resurgit. L’hora de Roma a Roma (1503-1550)
11.00 – 11.30: Pausa cafè
11.30 – 14.00: Intercanvi d’experiències

  • 11.30-12.00: Thaleia. Grup de reconstrucció històrica, Tarragona. Mercè Tubilla
  • 12.00-12.30: Un projecte ARCE per a clàssiques. Luis Inclán
  • 12.30-13.00: Una jornada plurilingüe a l’Institut Cristòfol Ferrer. Margalida Capellà
  • 13.00-13.30: Sí, ellos pueden (wikis de estudiantes). Ana Ovando

14.00: Pausa per dinar
16:00 a 17:00: Miscel·lània informativa
17.00 – 19.00: Tallers simultanis

  • Itinera electronica. Jordi Saura i Xavier Yàñez (cal dur ordinador personal): El taller té com a principal objectiu el fet de familiaritzar-se i apropar-se als recursos que es poden trobar a la xarxa, així com accedir a eines que ens poden permetre la creació de recursos propis. Principalment es presentaran eines i llocs web amb variats recursos didàctics que poden ser traslladats a l’aula de cultura clàssica, llatí i grec. Es mostraran exemples de com fer cerques de vocabulari i autors llatins, com preparar textos grecs i editar-los; també es tractarà el tema de les imatges i dels textos originals n format digital i com optimitzar el seu ús per a l’aula.
  • Lectura de Tit Livi. Bàrbara Matas: Per al professorat de clàssiques és fàcil anar a trobar Tit Livi. El problema, però, sorgeix quan aquest historiador ha d’arribar als alumnes de batxillerat d’avui dia.  Cal construir camins i ponts per tal d’aconseguir-ho. Podem fer-ho usant els seus textos en llatí, o fent que les  històries ens ensenyin quins són els seus propòsits, o observant com són i com actuen tant ell com els personatges del seu entorn, o bé seguint la tradició de la seva obra. Tots els camins són bons, si duen a Livi…
  • La reconstrucció històrica, una eina didàctica. Mercè Tubilla: El grup de reconstrucció o recreació històrica, que no és un grup de teatre i divertiment, té com base arribar al públic i ensenyar cultura clàssica d’una manera didàctica i divertida. Intenta reflectir fidelment la societat de l’època triada on els petits detalls són els que marquen la diferència: roba, calçat, cura  personal,  moviments i gestos. En els grups de reconstrucció sempre s’ha d’investigar en arxius, museus, jaciments, etc.… les proves per a poder reconstruir fidelment l’època escollida. Per a recrear un ambient o escenari, abans ens hem de preguntar el següent: qui, quan, com, perquè i quina funció té? com si fóssim detectius per a poder després mostrar i ensenyar als visitants el resultat de les nostres perquisicions.
  • Navegant per la xarxa: l´ús dels blocs en les clàssiques a secundària. Jordi Rincón  (cal dur ordinador personal): A partir de l´experiència del bloc d´aula El vaixell d´Odisseu i d´altres exemples de referència en el món de les clàssiques a secundària es pretén familiaritzar i, sobretot, motivar els participants al taller en l´ús d´aquesta recurs informàtic i en el d´algunes de les seves múltiples aplicacions de la Web 2.0 com a eina didàctica per introduir les TIC a l´aula . S’explicarà com crear un bloc en la plataforma Blogger i la creació de posts amb text, imatges i vídeos. Hi haurà també una part pràctica a determinar durant la sessió. Cal dur ordinador personal.
  • Taller pràctic sobre wikis. Ana Ovando (cal dur ordinador personal): Taller pràctic sobre wikis en el qual els participants crearan, editaran i organitzaran recursos en espais col·laboratius de treball.

Dissabte 19 de març

9.00 – 11.00: Sessió de debat. Cal triar un dels tres àmbits

  • Pràctiques de promoció i dinamització dels estudis clàssics a l’ESO i el batxillerat.  Equip ICE-UAB
  • Organització i optimització del currículum dels estudis clàssics. Equip ICE-UdG
  • De l’institut a la universitat: vies de comunicació entre l’alumnat i el professorat. Francesca Mestre

11.00 – 11.30: Pausa
11.30 – 13.00: Trobada col·loqui amb Josep M. Rius (JOMA), dibuixant del Magazine de La Vanguardia. Una altra mirada sobre el món clàssic.
13.00 – 13.30: Debat en sessió plenària i conclusions del treball en grups
13-30 – 14.00: Acte de cloenda

Inscripció

A partir del 10 de gener. Es pot fer personalment a les oficines del Col·legi (horari de 9 a 14 h. i de 16 a 20 h.) i per internet al web del Col·legi.

Coordinació: Ma. Dolors Martí
Comissió organitzadora: Xavier Yáñez, Carme Llitjós, Mireia Garcia, Ricard Llop i Equip de Formació i Innovació de Llengües i Cultura Clàssiques ICE-UAB, Equip de Formació i Innovació de Llengües i Cultura Clàssiques ICE-UdG