Mireia Perez-Peitx
No és novetat que la biblioteca Gabriel García Márquez va guanyar, el passat mes d’agost, el premi internacional a la Millor Biblioteca Pública del 2023. Atrets per la notícia, i per la meravellosa arquitectura de l’edifici, molta gent s’ha acostat a visitar-la.
L’Ayla, de 8 anys, és una apassionada del món dels llibres i s’hi va acostar amb la idea que la millor biblioteca del món ho seria pel fons. És a dir, que en aquesta biblioteca de la qual se’n parla tant, hi hauria tots els volums dels llibres, còmics, revistes etc. que tant li agraden i que no sempre troba a la seva biblioteca. Però… no va ser així. Com pot ser que sigui la millor biblioteca de món si no té tots els números de Yakari1?
I la veritat, és que ens ha fet pensar en quin lloc ocupa la qualitat literària -o la selecció del fons- d’una biblioteca en rebre un premi d’aquestes magnituds. De moment, l’Ayla, ens ha donat una pista sobre què és important per a un infant que gaudeix de la lectura.
Potser perquè el fons està en constant canvi -o perquè costaria molt comparar els fons de diferents biblioteques especialitzades- el jurat en aquests premis -de moment- té en compte sis criteris per escollir la millor biblioteca pública del món. Es valoren qüestions com la interacció de l’espai amb l’entorn i la cultura local; la qualitat arquitectònica del projecte; la flexibilitat dels espais; la sostenibilitat del disseny i el funcionament de la biblioteca; la digitalització i les solucions tècniques que s’han emprat i la connexió social i la funció d’aprenentatge.
Sense dubte, però, ens quedem amb la idea de l’Ayla de pensar, també, en l’oferta a nivell de contingut de la biblioteca i no només com a element arquitectònic, de cohesió social o de servei al ciutadà.
Alguns dels premis Internacionals a la Millor Biblioteca Pública de les anteriors edicions van ser:
- 2022: Biblioteca Pública de Missoula (EUA)
- 2021: Deichman Bjørvika (Noruega)
- 2019: Oodi Helsinki Central Library (Finlàndia)
- 2018: KopGroep Bibliotheken – Escola 7 (Països Baixos)
- 2016: Dokk1 (Dinamarca)
- 2015: Kista Public Library (Suècia)
- 2014: Craigieburn Library (Austràlia)
- Yakari és una sèrie de còmics protagonitzada per un jove indi sioux que té la particularitat d’entendre i parlar la llengua dels animals. Escrita per Job i il·lustrada per Derib. Els setze primers àlbums van ser traduïts al català des de 1979 per l’Editorial Joventut. ↩︎