2022. Es concedeix una pròrroga d’un any a l’execució del projecte:
A one-year extension is granted to the execution of the project:
Se concede una prórroga de un año a la ejecución del proyecto: MICRO-DEPOSITOS PROTEICOS BIOMIMETICOS COMO UNA PLATAFORMA DE ADMINISTRACION SOSTENIDA DE FARMACOS EN Y A TRAVES DE LA PIEL (PID2020-116174RB-I00).
01/03/2024. Incorporació de la Dra Melisa Antinori
Incorporación de la Dra Melisa Antinori
Incorporation of Dr Melisa Antinori
La Dra. Melisa Antinori se incorpora al grupo de Nanobiotecnologia/BioFármacos Innovadores de la UAB-IBB-CIBER-BBN para trabajar en el proyecto ‘New protein-based nanodrugs for the development of targeted tumor-agnostic therapy’, CPP2021-008946, financiado por el MINISTERIO DE CIENCIA E INNOVACIÓN, y coordinado con la empresa Nanoligent SL y el Hospital de Sant Pau, Barcelona.
La Dra. Antinori obtuvo una licenciatura en Biotecnología (2017) y un Doctorado en Ciencias Biológicas (2023), ambas en la Universidad Nacional de Rosario (UNR). La experiencia investigadora de la Dra. Antinori gira alrededor del diseño de fármacos, especialmente en la búsqueda e investigación de nuevos blancos terapéuticos en la resistencia antibacteriana, en el estudio de los mecanismos de activación de un sistema de resistencia a antibióticos en S. aureus, así como en la investigación e identificación de compuestos inhibidores de resistencia a antibióticos. Además de en la UNR, la Dra. Antinori se ha formado en el Instituto Michael DeGroote para la Investigación de Enfermedades Infecciosas (IIDR) de la Universidad McMaster en Canadá, gracias a la obtención de la beca PROLAB de la Sociedad Americana de Bioquímica y Biología Molecular (ASBMB). Durante este período, desarrolló un proyecto centrado en el estudio de las interacciones entre proteínas y ligandos, así como en la funcionalidad de las enzimas.
Su incorporación al grupo es de gran valor para el mismo dada la gran y amplia aportación científica y tecnológica de la Dr. Antinori en el campo del diseño de fármacos y en el de la producción y producción de proteínas recombinantes, metodología en la que se basa el proyecto. El objetivo del mismo es el desarrollo de fármacos antitumorales dirigidos y antimetastásicos usando vehículos proteicos inteligentes.
Dr. Melisa Antinori joins the UAB-IBB-CIBER-BBN Nanobiotechnology/Innovative Biodrug team to work on the project ‘New protein-based nanodrugs for the development of targeted tumor-agnostic therapy’, CPP2021-008946, funded by the MINISTRY OF SCIENCE AND INNOVATION, and coordinated with the company Nanoligent SL and the Hospital de Sant Pau, Barcelona.
Dr. Antinori obtained a bachelor’s degree in Biotechnology (2017) and a Doctorate in Biological Sciences (2023), both at the National University of Rosario (UNR). Dr. Antinori’s research experience revolves around drug design, especially in the search and investigation of new therapeutic targets in antibacterial resistance, in the study of the activation mechanisms of an antibiotic resistance system in S. aureus, as well as in the research and identification of antibiotic resistance inhibitor compounds. In addition to UNR, Dr. Antinori has trained at the Michael DeGroote Institute for Infectious Disease Research (IIDR) at McMaster University in Canada, thanks to obtaining the PROLAB scholarship from the American Society of Biochemistry and Biology Molecular (ASBMB). During this period, she developed a project focused on the study of interactions between proteins and ligands, as well as the functionality of enzymes.
The incorporation of her to the group is of great value to it given the great and extensive scientific and technological contribution of Dr. Antinori in the field of drug design and in the production and production of recombinant proteins, a methodology in which the project is based. The objective of the project is the development of targeted antitumor and antimetastatic drugs using intelligent protein vehicles.
La Dra. Melisa Antinori s’incorpora al grup de Nanobiotecnologia/BioFarmacs Innovadors de la UAB-IBB-CIBER-BBN per treballar en el projecte ‘New protein-based nanodrugs per a desenvolupar targeted tumor-agnostic therapy’, CPP2021-008946, finançat pel MINISTERI DE CIÈNCIA I INNOVACIÓ, i coordinat amb Nanoligent SL i l’Hospital de Sant Pau, Barcelona.
La Dra. Antinori va obtenir una llicenciatura en Biotecnologia (2017) i un Doctorat en Ciències Biològiques (2023), totes dues a la Universitat Nacional de Rosario (UNR). L’experiència investigadora de la Dra. Antinori gira al voltant del disseny de fàrmacs, especialment en la recerca i la recerca de nous blancs terapèutics en la resistència antibacteriana, en l’estudi dels mecanismes d’activació d’un sistema de resistència a antibiòtics a S. aureus, així com en la investigació i identificació de compostos inhibidors de resistència a antibiòtics. A més de la UNR, la Dra. Antoniori s’ha format a l’Institut Michael DeGroote per a la Recerca de Malalties Infeccioses (IIDR) de la Universitat McMaster al Canadà, gràcies a l’obtenció de la beca PROLAB de la Societat Americana de Bioquímica i Biologia Molecular (ASBMB). Durant aquest període, va desenvolupar un projecte centrat en l’estudi de les interaccions entre proteïnes i lligands, així com la funcionalitat dels enzims.
La seva incorporació al grup és de gran valor pel mateix donada la gran i àmplia aportació científica i tecnològica de la Dr. Antinori en el camp del disseny de fàrmacs i en el de la producció i producció de proteïnes recombinants, metodologia en què es basa el projecte. L’objectiu del mateix és el desenvolupament de fàrmacs antitumorals dirigits i antimetastàsics usant vehicles proteics intel·ligents.
15/03/2024.Taller d’expressió per a científics i docents
Taller de expresión para científicos y docentes
Expression workshop for scientists and teachers
L’actriu, formadora i empresària teatral Carme Pla (@llenguallarga, @Tdeteatre, @lacarmepla) ha impartit un taller d’expressió per a científics i docents, de 8 hores de durada, al grup de Nanobiotecnologia (https://ibb.uab.cat/wp-content/themes/viral/modules/ibb_membres/view_grup.php?CodiGrup=33) de la UAB-IBB-CIBER-BBN. Tots els components de l’equip que treballen en el projecte ‘New protein-based nanodrugs per a desenvolupar targeted tumor-agnostic therapy’, CPP2021-008946, hi han assistit. El taller ha consistit en l’aplicació de tècniques teatrals a la comunicació científica i ha estat molt apreciat per tots els assistents.
The actress, trainer and theater entrepreneur Carme Plà (@llenguallarga, @Tdeteatre) has given an 8-hour expression workshop for scientists and teachers in the Nanobiotechnology group (https://ibb.uab.cat/wp-content/themes/viral/modules/ibb_membres/view_grup.php?CodiGrup=33) of the UAB-IBB-CIBER-BBN. All the components of the team working on the project ‘New protein-based nanodrugs to develop targeted tumor-agnostic therapy’, CPP2021-008946, have attended. The workshop consisted of the application of theatrical techniques to scientific communication and it was highly appreciated by all attendees.
La actriz, formadora y empresaria teatral Carme Plà (@llengualarga, @Tdeteatre) ha impartido un taller de expresión para científicos y docentes, de 8 horas de duración, en el grupo de Nanobiotecnología (https://ibb.uab.cat/wp-content/themes/viral/modules/ibb_membres/view_grup.php?CodiGrup=33) de la UAB-IBB-CIBER-BBN. Todos los componentes del equipo que trabaja en el proyecto ‘New protein-based nanodrugs para desarrollar targeted tumor-agnostic therapy’, CPP2021-008946, han asistido. El taller ha consistido en la aplicación de técnicas teatrales en la comunicación científica y ha sido muy apreciado por todos los asistentes.
D’esquerra a dreta, la formadora Carme Pla i les Dres Melissa Antinori, Andrea Livieri i Esther Vázquez, i el Dr Antonio Villaverde, components de l’equip de CPP2021-008946. E. Vazquez és també la líder dels projectes relacionats PID2019-105416RB-I00, PID2022-136845OB-I00 i PDC2022-133858-I00, tots ells dedicats al desenvolupament de nous materials i fàrmacs antitumorals i antimetastàsics.
From left to right, the trainer Carme Pla and Drs Melissa Antinori, Andrea Livieri i Esther Vázquez, i el Dr Antonio Villaverde, members of the team involved in CPP2021-008946. E. Vazquez is also the leader of the related projects PID2019-105416RB-I00, PID2022-136845OB-I00 and PDC2022-133858-I00, all of them dedicated to the development of new materials and antitumor and antimetastatic drugs.
De izquierda a derecha, la formadora Carme Pla y las Dras Melissa Antinori, Andrea Livieri i Esther Vázquez, i el Dr Antonio Villaverde, miembros del equipo CPP2021-008946. E. Vazquez es también la líder de los proyectos relacionados PID2019-105416RB-I00, PID2022-136845OB-I00 y PDC2022-133858-I00, todos ellos dedicados al desarrollo de nuevos materiales y fármacos antitumorales y antimetastásicos.
09/03/2024 Sopar anual de l’empresa Nanoligent
Annual dinner of the Nanoligent company
Cena anual de la empresa Nanoligent
Els components dels tres equips que treballen en el projecte ‘New protein-based nanodrugs per a desenvolupar targeted tumor-agnostic therapy’, CPP2021-008946, dedicat a desenvolupar fàrmacs antitumorals dirigits, humanitzats i amb efecte metastasic, han celebrat, amb un cert retard, el sopar anual corresponent a 2023. Al sopar hi ha assistint també personal no científic associat a l’equip líder del grup, l’empresa Nanoligent. La trobada del conjunt de l’equip, apart de representar un moment de distensió, també ha estat útil per posar en comú noves idees i estratègies colaboratives sobre el projecte en curs i projectes futurs.
The components of the three teams working on the project ‘New protein-based nanodrugs to develop targeted tumor-agnostic therapy’, CPP2021-008946, dedicated to developing targeted, humanized antitumor drugs with a metastatic effect, have celebrated, with some delay, the annual dinner corresponding to 2023. Non-scientific staff associated with the group’s leading team, the company Nanoligent, were also attending the dinner. The meeting of the team as a whole, apart from representing a moment of relaxation, has also been useful for sharing new ideas and collaborative strategies on the ongoing and future projects.
Los componentes de los tres equipos que trabajan en el proyecto ‘New protein-based nanodrugs para desarrollar targeted tumor-agnostic therapy’, CPP2021-008946, dedicado a desarrollar fármacos antitumorales dirigidos, humanizados y con efecto metastásico, han celebrado, con cierto retraso , la cena anual correspondiente a 2023. En la cena han asistido también personal no científico asociado al equipo líder del grupo, la empresa Nanoligent. El encuentro del conjunto del equipo, aparte de representar un momento de distensión, también ha sido útil para poner en común nuevas ideas y estrategias colaborativas sobre el proyecto en curso y proyectos futuros.
19/03/2024 Un nou micromaterial allibera nanopartícules que destrueixen selectivament les cèl·lules canceroses (2024)
A New micromaterial releases nanoparticles that selectively destroy cancer cells
Un nuevo micromaterial libera nanopartículas que destruyen selectivamente las células cancerosas
Investigadors de la UAB, en col·laboració amb l’Institut de Recerca de Sant Pau i el CIBER-BBN, han desenvolupat micromaterials formats només per proteïnes, capaços de lliurar durant un període prolongat de temps nanopartícules que ataquen cèl·lules canceroses específiques i les destrueixen. Els micromaterials imiten els grànuls secretors naturals que es troben al sistema endocrí i es van demostrar eficaços en models de ratolí de càncer colorectal. El finançament es va rebre a través de diversos projectes competitius d’investigació i transferència de tecnologia (incloent-hi PID2019 -105416RB-I00/AEI/10.13039/501100011033, PDC2022-133858-I00, PID2022-136845OB-I020, així com CPP-I020/133858-I00 intramural Projectes CIBER-BBN (VENOM4CANCER, NANOREMOTE i NANOSCAPE). En l’estudi han participat la Plataforma de Producció de Proteïnes (Unitat 1) i la Plataforma de Nanotoxicologia (Unitat 18) de la Infraestructura Singular NANBIOSIS.
Researchers at the UAB, in collaboration with the Sant Pau Research Institute and the CIBER-BBN, have developed micromaterials made up only of proteins, capable of delivering over an extended period of time nanoparticles that attack specific cancer cells and destroy them. The micromaterials mimic natural secretory granules found in the endocrine system and were proven effective in mouse models of colorectal cancer. Funding was received through several competitive research and technology transfer projects (including PID2019 -105416RB-I00/AEI/10.13039/501100011033, PDC2022-133858-I00, PID2022-136845OB-I00, CPP2021-008946, PI21/400), as well as intramural CIBER-BBN projects (VENOM4CANCER, NANOREMOTE and NANOSCAPE). The Protein Production Platform (Unit 1) and the Nanotoxicology Platform (Unit 18) of the Singular Infrastructure NANBIOSIS participated in the study.
Investigadores de la UAB, en colaboración con el Instituto de Investigación Sant Pau y el CIBER-BBN, han desarrollado micromateriales compuestos únicamente por proteínas, capaces de liberar durante un período prolongado de tiempo nanopartículas que atacan células cancerosas específicas y las destruyen. Los micromateriales imitan los gránulos secretores naturales que se encuentran en el sistema endocrino y demostraron ser eficaces en modelos de cáncer colorrectal en ratones. Funding was received through several competitive research and technology transfer projects (including PID2019 -105416RB-I00/AEI/10.13039/501100011033, PDC2022-133858-I00, PID2022-136845OB-I00, CPP2021-008946, PI21/400), as well as intramural Proyectos CIBER-BBN (VENOM4CANCER, NANOREMOTE y NANOSCAPE). En el estudio participaron la Plataforma de Producción de Proteínas (Unidad 1) y la Plataforma de Nanotoxicología (Unidad 18) de la Infraestructura Singular NANBIOSIS.
Funding was received through several competitive research and technology transfer projects (including PID2019 -105416RB-I00/AEI/10.13039/501100011033, PDC2022-133858-I00, PID2022-136845OB-I00, CPP2021-008946, PI21/400), as well as intramural CIBER-BBN projects (VENOM4CANCER, NANOREMOTE and NANOSCAPE). The Protein Production Platform (Unit 1) and the Nanotoxicology Platform (Unit 18) of the Singular Infrastructure NANBIOSIS participated in the study.
Julieta M. Sánchez, Hèctor López-Laguna, Eloi Parladé, Angela Di Somma, Andrea L. Livieri, Patricia Álamo, Ramón Mangues, Ugutz Unzueta, Antonio Villaverde and Esther Vázquez. Structural Stabilization of Clinically Oriented Oligomeric Proteins During their Transit through Synthetic Secretory Amyloids, Advanced Science. 19 March 2024. https://doi.org/10.1002/advs.202309427
https://www.rtve.es/play/audios/a-golpe-de-bit/
25/04/2024 El Govern concedeix una Medalla Narcís Monturiol al professor Antonio Villaverde
The Government awards a Narcís Monturiol Medal to Professor Antonio Villaverde
El Gobierno concede una Medalla Narcís Monturiol al profesor Antonio Villaverde
El professor del Departament de Genètica i de Microbiologia Antonio Villaverde ha estat un dels guardonats pel Govern de la Generalitat amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic, juntament amb altres nou investigadors del sistema català de coneixement. Aquests guardons, instituïts per la Generalitat l’any 1982, distingeixen les persones i entitats per la seva contribució destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya, i honoren el popular inventor i polític català del segle XIX, Narcís Monturiol Estarriol (1819-1885).
Llicenciat i doctor en Ciències (Biologia) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Antonio Villaverde Corrales és catedràtic de Microbiologia al Departament de Genètica i de Microbiologia, cap del grup de Nanobiotecnologia a l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina de la UAB (IBB) i al Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), i cap del grup Bio-Fàrmacs Innovadors, reconegut per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Fa recerca avançada i translacional en nanobiotecnologia i nanomedicina sobre el disseny de fàrmacs per a oncologia i per a altres patologies humanes, enfocada a portar a la clínica el primer fàrmac antimetastàtic. Aquesta activitat es desenvolupa majoritàriament a través del projectes PID2022-136845OB-I00, 2023 PROD 00094, CPP2021-008946, 2021 PROD 00196, TV3 201941-31, 2020PANDE00003 i PID2020-116174RB-I00.
The professor of the Department of Genetics and Microbiology Antonio Villaverde has been awarded by the Government of the Generalitat with the Narcís Monturiol Medal for scientific and technological merit, together with nine other researchers of the Catalan knowledge system. These awards, instituted by the Generalitat in 1982, distinguish people and entities for their outstanding contribution to the development of science and technology in Catalonia, and honor the popular inventor and Catalan politician of the 19th century, Narcís Monturiol Estarriol (1819 -1885).
Graduate and PhD in Sciences (Biology) from the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Antonio Villaverde Corrales is professor of Microbiology at the Department of Genetics and Microbiology, head of the Nanobiotechnology group at the Institute of Biotechnology and Biomedicine of the UAB (IBB) and at the Biomedical Research Center in Bioengineering, Biomaterials and Nanomedicine Network (CIBER-BBN), and head of the Innovative Bio-Drugs group, recognized by the University and Research Grants Management Agency (AGAUR). It does advanced and translational research in nanobiotechnology and nanomedicine on the design of drugs for oncology and other human pathologies, focused on bringing the first anti-metastatic drug to the clinic. This activity is mainly carried out through projects PID2022-136845OB-I00, 2023 PROD 00094, CPP2021-008946, 2021 PROD 00196, TV3 201941-31, 2020PANDE00003 and PID2020-116174RB-I00.
El profesor del Departamento de Genética y Microbiología Antonio Villaverde ha sido uno de los galardonados por el Gobierno de la Generalitat con la Medalla Narcís Monturiol al mérito científico y tecnológico, junto con otros nueve investigadores del sistema catalán de conocimiento. Estos galardones, instituidos por la Generalitat en 1982, distinguen a las personas y entidades por su contribución destacada al desarrollo de la ciencia y la tecnología en Cataluña, y honran al popular inventor y político catalán del siglo XIX, Narcís Monturiol Estarriol (1819 -1885).
Licenciado y doctor en Ciencias (Biología) por la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB), Antonio Villaverde Corrales es catedrático de Microbiología en el Departamento de Genética y de Microbiología, jefe del grupo de Nanobiotecnología en el Instituto de Biotecnología y de Biomedicina de la UAB (IBB) y en el Centro de Investigación Biomédica en Red de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina (CIBER-BBN), y jefe del grupo Bio-Fármacos Innovadores, reconocido por la Agencia de Gestión de Ayudas Universitarias y de Investigación (AGAUR). Realiza investigación avanzada y translacional en nanobiotecnología y nanomedicina sobre el diseño de fármacos para oncología y otras patologías humanas, enfocada a llevar a la clínica el primer fármaco antimetastático. Esta actividad se desarrolla mayoritariamente a través de los proyectos PID2022-136845OB-I00, 2023 PROD 00094, CPP2021-008946, 2021 PROD 00196, TV3 201941-31, 2020PANDE12000.
04/06/2024 Taller de formació sobre “Creativitat aplicada per a la comunitat científica”
La Dra. Carlota Rodríguez Silva, investigadora posdoctoral del Departament de Didàctica y Organització Educativa de la Facultat d’Educació (UB), i membre del Grup de Investigació i Innovació en Dissenys (GRID-UAB-UB), ha impartit un taller de formació sobre “Creativitat aplicada per a la comunitat científica”, de 3 hores de durada, al grup de BioFàrmacs Innovadors (https://portalrecerca.uab.cat/ca/organisations/bio-f%C3%A0rmacs-innovadors) de l’IBB-UAB i al de Nanobiotecnología (https://www.ciber-bbn.es/grupos/grupo-de-investigacion?id=3632) del IBB/UAB/CIBER-BBN.
Tots els components de l’equip que treballen en els projectes NEW PROTEIN-BASED NANODRUGS FOR THE DEVELOPMENT OF TARGETED TUMOR-AGNOSTIC THERAPY (CPP2021-008946), NEW FORMULATION OF RECOMBINANT ANTITUMOR VACCINES BASED ON SECRETORY GRANULES FOR SUSTAINED RELEASE (PID2022-136845OB-I00), Time-sustained therapy of metastatic cancer from secretable nanoparticles (PDC2022-133858-I00) i BIOMIMETIC PROTEIN MICRO-DEPOSITS AS A PLATFORM FOR SUSTAINED DRUG DELIVERY IN AND THROUGH THE SKIN (PID2020-116174RB-I00), hi han assistit. El taller ha consistit en l’explicació i l’aplicació de tècniques de creativitat aplicades al pensament científic, i ha estat molt apreciat per tots els assistents.
Taller de formación sobre “Creatividad aplicada para la comunidad científica”
La Dra. Carlota Rodríguez Silva, investigadora posdoctoral del Departamento de Didáctica y Organización Educativa de la Facultad de Educación (UB), y miembro del Grupo de Investigación e Innovación en Diseños (GRID-UAB-UB), ha impartido un taller de formación sobre “Creatividad aplicada para la comunidad científica”, de 3 horas de duración, en el grupo de BioFármacos Innovadores (https://portalrecerca.uab.cat/ca/organisations/bio-f%C3%A0rmacs-innovadors) del IBB-UAB y al de Nanobiotecnología (https://www.ciber-bbn.es/grupos/grupo-de-investigacion?id=3632) del IBB/UAB/CIBER-BBN.
Todos los componentes del equipo que trabajan en los proyectos NEW PROTEIN-BASED NANODRUGS FOR THE DEVELOPMENT OF TARGETED TUMOR-AGNOSTIC THERAPY (CPP2021-008946), NEW FORMULATION OF RECOMBINANTE ANTITUMOR VACCINES ID2022- 136845OB-I00), Time-sustained therapy of metastatic cancer from secretable nanoparticles (PDC2022-133858-I00) y BIOMIMETIC PROTEIN MICRO-DEPOSITS AS A PLATFORM FOR SUSTAINED DRUGO DELIVERY IN AND THROUGH THE SKIN (PID2020-116174RB-I00), han asistido. El taller ha consistido en la explicación y aplicación de técnicas de creatividad aplicadas al pensamiento científico, y ha sido muy apreciado por todos los asistentes.
Training workshop on “Applied creativity for the scientific community”
Dr. Carlota Rodríguez Silva, postdoctoral researcher at the Department of Teaching and Educational Organization of the Faculty of Education (UB), and member of the Design Research and Innovation Group (GRID-UAB-UB), has given a training workshop on “Creativity applied for the scientific community”, lasting 3 hours, in the BioFàrmacs Innovadors group (https://portalrecerca.uab.cat/ca/organisations/bio-f%C3%A0rmacs-innovadors) of the IBB-UAB and that of Nanobiotechnology (https://www.ciber-bbn.es/grupos/grupo-de-investigacion?id=3632) of the IBB/UAB/CIBER-BBN.
All the components of the team working on the projects ‘NEW PROTEIN-BASED NANODRUGS FOR THE DEVELOPMENT OF TARGETED TUMOR-AGNOSTIC THERAPY’ (CPP2021-008946), NEW FORMULATION OF RECOMBINANT ANTITUMOR VACCINES BASED ON SECRETARY GRANULES FOR SUSTAINED RELEASE (PID2022- 136845OB-I00), Time-sustained therapy of metastatic cancer from secretable nanoparticles (PDC2022-133858-I00) and BIOMIMETIC PROTEIN MICRO-DEPOSITS AS A PLATFORM FOR SUSTAINED DRUG DELIVERY IN AND THROUGH THE SKIN (PID2020-116174RB-I00), have assisted. The workshop consisted of the explanation and application of creativity techniques applied to scientific thinking and was highly appreciated by all attendees.
14/6/24. El Dr. Eloi Parladé ha rebut un diploma a les Jornades Científiques del Departament de Genètica i de Microbiologia 2024 (14/6/24, UAB), per la seva presentació titulada Secretion Dynamics In Metal-Supported Synthetic Amyloids.
La feina del Dr. Parladé s’enmarca en els projectes del grup de Nanobiotecnologia NEW PROTEIN-BASED NANODRUGS FOR THE DEVELOPMENT OF TARGETED TUMOR-AGNOSTIC THERAPY (CPP2021-008946), NEW FORMULATION OF RECOMBINANT ANTITUMOR VACCINES BASED ON SECRETORY GRANULES FOR SUSTAINED RELEASE (PID2022-136845OB-I00), TIME-SUSTAINED THERAPY OF METASTATIC CANCER FROM SECRETABLE NANOPARTICLES (PDC2022-133858-I00) i BIOMIMETIC PROTEIN MICRO-DEPOSITS AS A PLATFORM FOR SUSTAINED DRUG DELIVERY IN AND THROUGH THE SKIN (PID2020-116174RB-I00).
El Dr. Eloi Parladé ha recibido un diploma en las Jornadas Cientificas del Departamento de Genética y de Microbiología 2024 (14/6/24, UAB), por su presentación titulada Secretion Dynamics In Metal-Supported Synthetic Amyloids.
El trabajo del Dr. Parladé se enmarca en los proyectos del grupo de Nanobiotecnología NEW PROTEIN-BASED NANODRUGS FOR THE DEVELOPMENT OF TARGETED TUMOR-AGNOSTIC THERAPY (CPP2021-008946), NEW FORMULATION OF RECOMBINANTE ANTITUMOR VACCINES ID2022- 136845OB-I00), TIME-SUSTAINED THERAPY OF METASTATIC CANCER FROM SECRETABLE NANOPARTICLES (PDC2022-133858-I00) y BIOMIMETIC PROTEIN MICRO-DEPOSITS AS A PLATFORM FOR SUSTAINED DRUGO DELIVERY IN AND THROUGH THE SKIN (PID2020-116174RB-I00).
Dr. Eloi Parladé has received a diploma at the Scientific Conference of the Department of Genetics and Microbiology 2024 (14/6/24, UAB), for his presentation entitled Secretion Dynamics In Metal-Supported Synthetic Amyloids.
The work of Dr. Parladé is part of the projects of the Nanobiotechnology group ‘NEW PROTEIN-BASED NANODRUGS FOR THE DEVELOPMENT OF TARGETED TUMOR-AGNOSTIC THERAPY’ (CPP2021-008946), NEW FORMULATION OF RECOMBINANT ANTITUMOR VACCINES BASED ON SECRETARY GRANULES FOR SUSTAINED RELEASE (PID2022- 136845OB-I00), TIME-SUSTAINED THERAPY OF METASTATIC CANCER FROM SECRETABLE NANOPARTICLES (PDC2022-133858-I00) and BIOMIMETIC PROTEIN MICRO-DEPOSITS AS A PLATFORM FOR SUSTAINED DRUG DELIVERY IN AND THROUGH THE SKIN (PID2020-116174RB-I00).
18/06/24. El Dr. Eric Voltà-Durán, membre dels grups de Nanobiotecnologia (IBB-UAB-CIBER) i de BioFàrmacs Innovadors (AGAUR) ha completat la seva participació al POC Training Program de la UAB, organitzat pel Parc de Recerca de la UAB. Durant aquesta formació, el Dr. Voltà-Durán ha adquirit competències clau per a la transferència de projectes científico-tècnics al mercat, complementant sessions de formació a l’aula amb sessions de mentoria, prototipatge i visualització orientades a impulsar el projecte NANOSECRET (Time sustained therapy of metastatic cancer from secretable nanoparticles, PDC2022-133858-I0), liderat per la Dra. Esther Vázquez. El dimarts 18 de juny, el Dr. Voltà-Durán va presentar aquest projecte en un format “pitch” a la Sala Polivalent de l’edifici Eureka, a la UAB, conjuntament amb altres investigadors participants del programa, en un acte que va comptar amb la participació de mentors experts en el camp i va ser publicat a les xarxes socials.
La feina del Dr. Voltà-Durán s’enmarca en els projectes en curs del grup, NEW PROTEIN-BASED NANODRUGS FOR THE DEVELOPMENT OF TARGETED TUMOR-AGNOSTIC THERAPY (CPP2021-008946), NEW FORMULATION OF RECOMBINANT ANTITUMOR VACCINES BASED ON SECRETORY GRANULES FOR SUSTAINED RELEASE (PID2022-136845OB-I00), TIME-SUSTAINED THERAPY OF METASTATIC CANCER FROM SECRETABLE NANOPARTICLES (PDC2022-133858-I00) i BIOMIMETIC PROTEIN MICRO-DEPOSITS AS A PLATFORM FOR SUSTAINED DRUG DELIVERY IN AND THROUGH THE SKIN (PID2020-116174RB-I00).
El Dr. Eric Voltà-Durán, miembro de los grupos de Nanobiotecnología (IBB-UAB-CIBER) y de BioFármacos Innovadores (AGAUR) ha completado su participación en el POC Training Program de la UAB, organizado por el Parque de Investigación de la UAB. Durante esta formación, el dr. Voltà-Durán ha adquirido competencias clave para la transferencia de proyectos científico-técnicos en el mercado, complementando sesiones de formación en el aula con sesiones de mentoría, prototipaje y visualización orientadas a impulsar el proyecto NANOSECRET (Time sustained therapy of metastatic cancer from secretable) nanoparticles, PDC2022-133858-I0), liderado por la Dra. Esther Vázquez. El martes 18 de junio, el dr. Voltà-Durán presentó este proyecto en un formato “pitch” en la Sala Polivalente del edificio Eureka, en la UAB, conjuntamente con otros investigadores participantes del programa, en un acto que contó con la participación de mentores expertos en el campo y fue publicado en las redes sociales.
El trabajo del Dr. Voltà-Durán se enmarca en los proyectos del grupo de Nanobiotecnología NEW PROTEIN-BASED NANODRUGS FOR THE DEVELOPMENT OF TARGETED TUMOR-AGNOSTIC THERAPY (CPP2021-008946), NEW FORMULATION OF RECOMBINANTE ANTITUMOR VACCINES ID2022- 136845OB-I00), TIME-SUSTAINED THERAPY OF METASTATIC CANCER FROM SECRETABLE NANOPARTICLES (PDC2022-133858-I00) y BIOMIMETIC PROTEIN MICRO-DEPOSITS AS A PLATFORM FOR SUSTAINED DRUGO DELIVERY IN AND THROUGH THE SKIN (PID2020-116174RB-I00).
Dr. Eric Voltà-Durán, member of the Nanobiotechnology (IBB-UAB-CIBER) and Innovative BioPharmacs (AGAUR) groups has completed his participation in the UAB POC Training Program, organized by the UAB Research Park. During this training, Dr. Voltà-Durán has acquired key skills for the transfer of scientific-technical projects to the market, complementing classroom training sessions with mentoring, prototyping and visualization sessions aimed at promoting the NANOSECRET project (Time sustained therapy of metastatic cancer from secretable nanoparticles, PDC2022-133858-I0), led by Dra. Esther Vazquez. On Tuesday, June 18, Dr. Voltà-Durán presented this project in a “pitch” format in the Multipurpose Hall of the Eureka building, at the UAB, together with other researchers participating in the program, in an event that had the participation of expert mentors in the field and was published on social networks.
The work of Dr. Voltà-Durán is part of the projects of the Nanobiotechnology group
‘NEW PROTEIN-BASED NANODRUGS FOR THE DEVELOPMENT OF TARGETED TUMOR-AGNOSTIC THERAPY’ (CPP2021-008946), NEW FORMULATION OF RECOMBINANT ANTITUMOR VACCINES BASED ON SECRETARY GRANULES FOR SUSTAINED RELEASE (PID2022- 136845OB-I00), TIME-SUSTAINED THERAPY OF METASTATIC CANCER FROM SECRETABLE NANOPARTICLES (PDC2022-133858-I00) and BIOMIMETIC PROTEIN MICRO-DEPOSITS AS A PLATFORM FOR SUSTAINED DRUG DELIVERY IN AND THROUGH THE SKIN (PID2020-116174RB-I00).
26/06/24 Avui, el grup de Nanobiotecnologia de l’IBB-UAB i el grup de el Grup de Recerca d’Oncogènesi i Antitumorals de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau han celebrat les seves II JORNADAS CIENTÍFICAS GOA-NBT 2024, al Saló d’actes de l’ICCC (Institut de Recerca del Hospital de Sant Pau), al C/Sant Quintí nº77, Barcelona.
Les discussions han estat centrades en els següents projectes de col·laboració entre els dos grups:
NEW PROTEIN-BASED NANODRUGS FOR THE DEVELOPMENT OF TARGETED TUMOR-AGNOSTIC THERAPY (CPP2021-008946)
NEW FORMULATION OF RECOMBINANT ANTITUMOR VACCINES BASED ON SECRETORY GRANULES FOR SUSTAINED RELEASE (PID2022-136845OB-I00)
TIME-SUSTAINED THERAPY OF METASTATIC CANCER FROM SECRETABLE NANOPARTICLES (PDC2022-133858-I00)
BIOMIMETIC PROTEIN MICRO-DEPOSITS AS A PLATFORM FOR SUSTAINED DRUG DELIVERY IN AND THROUGH THE SKIN (PID2020-116174RB-I00)
Hoy, el grupo de Nanobiotecnología del IBB-UAB y el grupo del Grupo de Investigación de Oncogénesis y Antitumorales del Instituto de Investigación del Hospital de Sant Pau han celebrado sus II JORNADAS CIENTÍFICAS GOA-NBT 2024, en el Salón de actos del ICCC (Instituto de Investigación del Hospital de Sant Pau), en la C/Sant Quintí nº77, Barcelona.
Las discusiones se han centrado en los siguientes proyectos de colaboración entre los dos grupos:
NEW PROTEIN-BASED NANODRUGS FOR THE DEVELOPMENT OF TARGETED TUMOR-AGNOSTIC THERAPY (CPP2021-008946)
NEW FORMULATION OF RECOMBINANT ANTITUMOR VACCINES BASED ON SECRETORY GRANULES FOR SUSTAINED RELEASE (PID2022-136845OB-I00)
TIME-SUSTAINED THERAPY OF METASTATIC CANCER FROM SECRETABLE NANOPARTICLES (PDC2022-133858-I00)
BIOMIMETIC PROTEIN MICRO-DEPOSITS AS A PLATFORM FOR SUSTAINED DRUG DELIVERY IN AND THROUGH THE SKIN (PID2020-116174RB-I00)
Today, the Nanobiotechnology group of the IBB-UAB and the group of the Oncogenesis and Antitumoral Research Group of the Sant Pau Hospital Research Institute celebrated their II SCIENTIFIC DAYS GOA-NBT 2024, in the ICCC (Research Institute of Hospital de Sant Pau) Auditorium, at C/Sant Quintí nº77, Barcelona.
The discussions have focused on the following collaboration projects between the two groups:NEW PROTEIN-BASED NANODRUGS FOR THE DEVELOPMENT OF TARGETED TUMOR-AGNOSTIC THERAPY (CPP2021-008946)
NEW FORMULATION OF RECOMBINANT ANTITUMOR VACCINES BASED ON SECRETORY GRANULES FOR SUSTAINED RELEASE (PID2022-136845OB-I00)
TIME-SUSTAINED THERAPY OF METASTATIC CANCER FROM SECRETABLE NANOPARTICLES (PDC2022-133858-I00)
BIOMIMETIC PROTEIN MICRO-DEPOSITS AS A PLATFORM FOR SUSTAINED DRUG DELIVERY IN AND THROUGH THE SKIN (PID2020-116174RB-I00)