Per a la unitat de dinàmica, farem el següent exercici: ens connectarem a l’adreça d’un laboratori virtual, a http://web.educastur.princast.es/proyectos/fisquiweb/Dinamica/labdinamica.htm

A l’esquerra tens el panell de dades (datos) i a la dreta el de control

1) Al panell de dades, amb l’ajut de les fletxes blaves, estableix per començar una massa de 3 kg, una força cap a la dreta de 10 N, i una força cap a l’esquerra de 1 N. Deixa la velocitat inicial i la posició a zero.

Respon: Al panell de control, quin valor té la força total? Com pot ser això, si hem aplicat 10 N de força?

2) Mira ara el valor de l’acceleració (a) al panell de control. Fes al panell de dades els canvis que se’t proposen a continuació, i mira com canvien en el panell de control els valors d’acceleració amb cada canvi.

-Posa la massa a 5kg

-Torna a posar la massa a 3 Kg i posa la Força cap a la dreta a 6 N

-Torna a posar la força cap a la dreta a 10 N i posa la Força cap a l’esquerra a 4 N

Respon: anota el valors de l’acceleració en cada cas. Què ha passat? Pots explicar perquè canvia l’acceleració d’aquesta manera?

Torna a fer el mateix, però aquest cop, amb cadascun dels canvis, prem el botó “Play” que veus al panell de control. Observa els canvis en cada cas. Després de cada simulació, prem “inicio” per tornar al principi.

Respon: quina és la velocitat al cap de 20 segons en cada cas? Quina relació té això amb l’acceleració?

3) Posa la massa a 5 Kg. Intenta trobar una combinació de valors de Forces que doni una acceleració de 1 m/s2, de 2 m/s2, 3m/s2 i 5 m/s2 Anota per quins valors ho aconsegueixes.

Respon: quina és la força total en cada cas? què passa amb l’acceleració quan augmenta la força total?