En treballar en controvèrsies científiques i fer anàlisi crítica de diverses fonts, els alumnes han de recollir i diferenciar tipus d’arguments. Aquest és un procés complex per al que calen suports específics. Per això he elaborat i estem fent servir amb els meus alumnes la Balança d’Arguments, una fitxa-suport destinada a recollir i diferenciar els […]
<Relat epistolar en memòria de Sílvia Atrian, una de les meves directores de tesi.> 15 de gener de 2006 Estimat doctor Klauss, Ja farà un temps que no sap res de mi, però no podia esperar més a dir-li-ho: ens n’hem sortit!! Finalment, el descobriment! S’estarà, vostè preguntant: i què han descobert? Doncs miri, vostè no […]
Comprender, Decidir y Actuar: una propuesta-marco de Competencia Científica para la Ciudadanía. Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias 15 (1), 1105, 2018 . Jordi Domènech-Casal. ACCESO al ARTÍCULO COMPLETO EN ABIERTO Acceso Alternativo Las posibilidades tecnológicas y nuevas formas de hacer política están configurando una sociedad en la que los ciudadanos participan […]
Per ajudar els alumnes en el procés de cerca i síntesi d’informació, i també iniciar el treball amb validació de fonts, he construit la FitxaCercaSíntesi. Amb aquesta Fitxa els alumnes poden encarar activitats de cerca i síntesi d’informació i s’inicien en aspectes com la cita de fonts, estructuració del text, etc. La Fitxa conté també […]
Conferència del Programa Ciència i Aula: Treballar per Projectes en àmbits STEM: orientacions i propostes, fet a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació el 29/11/17. L’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) és una metodologia clau per aconseguir innovar a l’ensenyament. Aquesta sessió presenta els materials que es van generar a ‘STEM # […]
La confecció d’un menú o dieta és una manera interessant de que l’alumnat s’apropi al contingut dels diferents aliments, els seus macronutrients i micronutrients i les necessitats energètiques i de vitamines i minerals. Però la configuració d’un menú no té en la vida real impacte només en aspectes relacionats amb la nutrició. Aspectes econòmics, gustos […]
Taller Amgen Teach dut a terme a la FCRI com a part de la sessió Aprenentatge de les biociències a través de projectes. Recursos pràctics per portar a l’aula. El taller s’ha dut a terme en tres ocasions: 28 de novembre 2017, 17:30h a 19:30h. 1 de febrer de 2018, 17:30h a 19:30h. 13 de juliol […]
Conversa al grup Llengua i Ensenyament de la Ciències de la UAB al voltant de l’escriptura d’articles, el dimecres 23 nov 2017. S’hi proposen visions personals i maneres d’organtizar-se i consells a tenir en compte per usar l’escriptura d’articles de didàctica com a espai de reflexió quan desenvolupem i apliquem activitats didàctiques. [slideshare id=82571568&doc=escripturaarticles-171123090320]
Activitat en què els alumnes han d’elaborar el menú d’un dia de 4 persones amb diferents restriccions: gustos personals, pressupost, ingesta calòrica, micronutrients, tenint també en compte la petjada de carboni (impacte ecològic) de cada aliment segons el seu origen i mètode de producció. L’activitat té per objectiu connectar el model de dieta saludable amb […]
És una mica complicat definir què fa que un projecte sigui un bon projecte, però tots estaríem d’acord en que segurament factors com el context, el conflicte, el discurs de les àrees, els continguts, l’obertura i la interdisciplinarietat en poden ser alguns dels elements. Ja he compartit altres vegades la inquietud per saber si estem […]