El nostre grup d’investigació té com a objectiu investigar els mecanismes psicològics, neurobiològics, neurogenètics i epigenètics implicats en els perfils psiquiàtrics diferencials de dos models de rates amb bases genètiques: les soques endogàmiques de rates Romanes de Baixa Evitació (RLA, per les seves sigles en anglès Roman Low-Avoidance) i les Romanes d’Alta Evitació (RHA, Roman High-Avoidance). Aquestes dues soques de rates presenten perfils diferenciats en ansietat, depressió, estrès, impulsivitat i altres trets rellevants en l’esquizofrènia, així com una vulnerabilitat marcadament divergent a l’abús de drogues i l’addicció. Aquests perfils les converteixen en models interessants de símptomes psicopatològics internalitzats (RLA) en comparació amb externalitzants (RHA).
Pretenem, doncs, investigar si aquests perfils amb bases genètiques poden veure’s influïts de forma duradora per experiències primerenques “positives” (és a dir, tractaments d’estimulació ambiental infantojuvenil), com ara l’estimulació o manipulació neonatal. I, el que és més important, estudiarem si els efectes induïts per aquestes experiències primerenques sobre els trets neuroconductuals estan vinculats a canvis epigenètics. Per fer-ho, realitzarem un “estudi d’associació de tot l’epigenoma” (EWAS) en el còrtex prefrontal i l’hipocamp de rates tractades i no tractades amb “experiències primerenques” de totes dues soques i sexes.
L’objectiu general és començar a dilucidar alguns dels mecanismes genètics-epigenètics cerebrals que poden mediar els efectes duradors de l’experiència primerenca “positiva” (en contrast amb “negativa”) sobre els trets neuroconductuals rellevants per a la psiquiatria.