Aquest mes de març, l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) organitza un taller pràctic on estudiants de diversos àmbits construiran un detector de muons i s’endinsaran en el fascinant món dels raigs còsmics. El taller està dirigit pels investigadors de l’IFAE Laia Cardiel, Juan Jiménez, Arnau Villalobos i Oscar Blanch, i té lloc al Disseny Lab dels UAB Open Labs, ubicat a l’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Gràcies a l’espai de fabricació i experimentació d’última generació que ofereixen els UAB Open Labs, els participants poden dissenyar, muntar i testar el detector amb eines especialitzades i tecnologia punta.

El taller ofereix als estudiants l’oportunitat única de construir un detector de muons utilitzant escintil·ladors de plàstic i fotomultiplicadors de silici. Sota la guia dels investigadors de l’IFAE, els participants exploraran els fonaments de la detecció de partícules, aprenent a capturar les partícules d’interès mentre filtren els senyals no desitjats. Al llarg del procés, adquiriran experiència pràctica en la detecció de llum, les propietats dels materials i l’electrònica de lectura.

Aquesta iniciativa forma part d’una col·laboració amb l’artista Blanca Pujals en el marc de “Un Univers Sintètic” , un projecte artístic desenvolupat durant la seva residència artística GRAPPA. El projecte compta amb el suport de diverses institucions, com el CCCB i Hangar.

Compartir esta página