En aquest jaciment s’ha dut a terme la valorització i protecció del paisatge antic, abordant tant els jaciments arqueològics com les estructures rurals, viàries o paisatgístiques que defineixen i constitueixen el paisatge cultural. S’inclouen aquí des de les estructures fòssils de les centuriacions (divisions ortogonals dels camps) fins als sòls de conreu, passant per les vies romanes, les salines o els sistemes hidràulics antics. Fer avançar la investigació implica desenvolupar campanyes de prospeccions i/o sondejos arqueològics als voltants d’Astigi, on s’esperen avanços significatius.

Aquests han de marxar en la direcció de fer progressar l’estudi dels territoris hispans-tipus (indicatius de models d’ocupació i organització diversos i complementaris) i els seus canvis al llarg del període romà, en contrast amb les fonts agrimensores. La civitates astigitana ocupa un espai significatiu en aquesta mena d’estudis, gràcies a l’abundant documentació i experiència arqueològica que es posseeix sobre la mateixa. Per això de cara al futur el projecte pretendre reprendre els treballs arqueològics i d’anàlisis arqueomorfologico en el territori. El fet d’actuar sobre un territori com el de l’antiga Astigi, amb una llarga tradició d’estudis arqueològics i arqueomorfológicos, proporcionarà al nostre equip l’oportunitat d’aprofundir en el coneixement d’un nou i important territori colonial romà, en aquest cas enclavat a la vall del Guadalquivir, i contrastar-lo de nou amb el model teòric de divisió del territori recollit pels agrimensors i agrònoms romans per a la seva verificació.

Accions concretes

En el present els nostres projectes estan progressant en la identificació de stationes, prop de zones de pastura d’estiu, que semblen correspondre a una xarxa de control de les rutes i de l’accés a les pastures. Creiem pot vincular-se al sistema del ager scripturarius, és a dir, pastures de propietat pública. En qualsevol cas, la contrastació d’aquestes dades amb les fonts literàries i històriques ens permetrà definir models d’explotació ramadera locals, que podran vincular-se a un model de caràcter més general en les àrees de pastura de les colònies.

Referent a l’activitat agrícola, centrarem els nostres esforç en l’estudi de la viticultura i el la producció d’oli, perquè el territori de Astigi presenta abundants terrisseries *anfóricos ( entre ells Les Delícies o Horta de les Delícies, entre altres).Igualment, també es podran incorporar estudis relatius a les interessants salines de *Balmaseda, en el territori de Astigi, amb una llarga tradició d’explotació des d’època romana fins a l’actualitat. Aquesta tradició documenta una forma d’explotació del territori especialment rellevant en el territori d’Écija.