La Universitat Autònoma de Barcelona està realitzant un estudi sobre sensibilitat, personalitat, resiliència i salut mental, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació.
Què es pretén estudiar i per a què serveix?
Aquest estudi investiga el paper que juga la sensibilitat emocional en la salut mental. La sensibilitat descriu la nostra habilitat per a percebre i processar la informació del nostre entorn i també del nostre món intern (psicològic). Una sensibilitat elevada no implica cap problema psicològic, però tradicionalment s’ha considerat que les persones altament sensibles són més susceptibles a veure’s afectades pels esdeveniments adversos i que això suposa un major risc per a desenvolupar problemes de salut mental. No obstant això, recentment s’ha suggerit que les persones més sensibles a l’adversitat són també, al mateix temps, més sensibles als esdeveniments positius, la qual cosa els ofereix major protecció i resiliència davant els problemes de salut mental i una major capacitat de benestar psicològic. Aquest estudi pretén validar aquesta visió més àmplia i positiva de la salut mental, ja que no només se centra en la vulnerabilitat, sinó en la sensibilitat cap a tota mena d’experiències personals i factors socials.
Un altre aspecte nou és que s’estudien els processos psicològics des de la perspectiva subjectiva de les persones que els experimenten i poden descriure’ls de primera mà, i s’avaluen tal com succeeixen en la realitat del dia a dia, no només en la consulta, a través del telèfon mòbil. Aquest tipus d’informació permetrà dissenyar eines de suport al benestar psicològic accessibles fora de la consulta. A més, suposa revaloritzar les vivències subjectives de les persones amb patiment psicològic en la comprensió de la salut mental.
Finalment, s’estudia si algunes característiques genètiques generen una major sensibilitat a l’ambient, tant advers com positiu, i modulen l’impacte dels esdeveniments vitals en la persona, contribuint així a perfilar el risc i la resiliència als problemes de salut mental i també al benestar psicològic. A diferència dels estudis tradicionals, que s’han centrat en els símptomes i les limitacions, aquest estudi pretén demostrar que hi ha característiques genètiques que fan a les persones més sensibles i permeables als estímuls externs i interns, la qual cosa els ajudaria a beneficiar-se dels esdeveniments favorables i incrementar la seva resiliència.
Mitjançant aquest estudi pretenem lluitar contra el desconeixement i l’estigma vers els problemes de salut mental en general i els trastorns de l’espectre de la psicosi en particular. Per fer-ho, és imprescindible la col·laboració activa de la ciutadania en la ciència.
COL·LABORA AMB LA CIÈNCIA CIUTADANA PER A PODER REDUIR L’ESTIGMA!
En què consisteix la participació en l’estudi?
- Respondre a uns qüestionaris online que podràs completar des del teu ordinador (duració màxima de 80 minuts). Al acabar-los, rebràs les teves puntuacions en sensibilitat emocional, creativitat, mentalització i resiliència i un document informatiu per interpretar-les.
- Proporcionar una mostra de saliva per a poder estudiar característiques genètiques.
- Respondre a unes breus enquestes diàries (duració 2 minuts) que arribaran al telèfon mòbil vàries vegades al dia durant 10 dies. Això permet entendre la relació de la sensibilitat, el malestar i benestar a la vida real de les persones i tenir en consideració la perspectiva subjectiva en primera persona.
Quins són els requisits per a participar?
- Persones que vulguin participar voluntàriament en el nostre estudi sobre sensibilitat i salut mental que tinguin un diagnòstic de trastorn de l’espectre psicòtic en curs inicial (5 primers anys des del diagnòstic). En particular, persones amb qualsevol dels següents diagnòstics:
Esquizofrènia / Trastorn Esquizotípic / Trastorn Delirant / Trastorn Psicòtic Breu / Trastorn Esquizoafectiu / Trastorn Esquizofreniforme / Trastorn Paranoide - Els estudis sobre característiques genètiques requereixen certa homogeneïtat en l’origen genètic dels participants. Per això, és un requisit IMPRESCINDIBLE per participar en l’estudi que els QUATRE AVIS (materns i paterns) siguin d’ORIGEN ESPANYOL. Lamentem que aquests requisits tècnics ens obliguin a excloure a persones que podrien estar interessades en participar en l’estudi.
Com agraïm la teva contribució a la ciència i a la lluita contra l’estigma?
- Rebràs informació sobre les teves puntuacions en sensibilitat emocional, personalitat, creativitat i resiliència.
- La teva col·laboració en l’estudi serà compensada amb una gratificació econòmica d’entre 50€ i 70€ (segons grau de participació).
Si la teva associació/entitat està interessada, oferim la possibilitat de participar en sessions grupals de discussió sobre sensibilitat i salut mental entre usuaris i professionals, per tal de conèixer l’opinió subjectiva de les persones que viuen aquests fenòmens en primera persona.
Creiem en una ciència ciutadana on professionals i afectats col·laboren activament!
Emplena aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu
Per a més informació, no dubtis en contactar-nos:
Telf i whatsApp: 682519344
Email: projecte.sensibilitat@uab.cat