Taula rodona 2022/05/13

El Grup de Política, Institucions i Corrupció a l’Època Contemporània (PICEC)

Us convida a asistir a la

aula rodona organitzada pel PICEC-UAB, l’Oficina Antifrau de Catalunya i el Programa de Doctorat en Dret de la UAB

13 de maig de 2022 a les 11:30
Sala de Graus de la Facultat de Dret (UAB)

Ens hi acompanyaran Joaquim Bosch, Lourdes Parramon i Joan J. Queralt, sota la moderació de Míriam Cugat i amb Joan Lluís Pérez Francesch com a presentador, per debatre sobre:

L’avantprojecte de llei de la protecció de les persones alertadores de la corrupció

taula_rodona.png

Nova publicació de membres del PICEC

nou_llibre.png Riquer i Permanyer, Borja de; Toledano, Lluís Ferran; Rubí i Casals, M. Gemma (Eds.)

 Money, Politics and Corruption in Modern Spain / Edited by Borja de Riquer, Lluís Ferran Toledano and Gemma Rubi

 Sussex Academic Press, 2021. 240 p. ISBN: 978-1789760705

 Sinopsi:
It is common to think that Latin countries, in southern Europe or Latin America, are naturally corrupt regions when, in reality, this is a modern-day clich; that merely legitimizes alleged superiority. This book provides the interpretative tools to investigate political corruption in contemporary Spain and its colonies, in a comparative and interdisciplinary historical perspective, conducted and developed by specialists in economic history, political and administrative history, and political science. Addressing the historical functionality of corruption in Spain, and its weakening of the democratic ideal, provides an investigatory template and research model for combating and better understanding the evolution of corruption in Western democracies and other international arenas. Key to the investigation are the interrelations established between political power bases and different economic interest groups, against the background of elites who have become state players over time. The most frequent corrupt practices are bribery, favouritism, tax fraud, embezzlement of public funds, revolving appointment doors, influence peddling and political control of local territories through

 

Vídeo de la sessió del Seminari Permanent del PICEC,  celebrat el día 11 de desembre de 2020

La Correspondència familiar : estratègia, política i amor,

 

 

antoni_moliner.png

Decés del catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, i membre del PICEC, Antoni Moliner i Prada (1948-2020)

Benvolguts/des,

Acaba de deixar-nos el company i amic Antoni Moliner Prada, catedràtic emèrit del departament. Ha mort a Alacant, la terra que tant s’estimava. Terra que el va veure créixer com a docent i on hi tornava sovint per a descansar amb la família. Sempre recordava amb orgull el fet que el seu pare hagués estat mestre, parlava de la importància de conèixer les inquietuds dels estudiants, i ensenyar amb vocació des de la humilitat. Per a tots nosaltres ha estat un molt bon company, una excel·lent persona, atent a la situació de cadascú, en especial dels més joves.

Professor de la nostra universitat des del 1988, en plena efervescència dels actes del bicentenari de la Revolució Francesa. Autor d’un nombre considerable de publicacions: una vintena de llibres, uns 80 capítols de llibre i quasi un centenar d’articles. Ha mantingut contactes estrets fent estades docents i d’investigació en nombroses universitats, bàsicament de Portugal, França i Itàlia. L’Antoni Moliner ha viscut la jubilació com un parèntesi que li permetia gaudir de la família i sobretot dels nets. Amb tot, continuava mantenint els seus projectes. Li feia molta il·lusió participar en el Congrés de Lisboa sobre el Vintismo. I amb constància escrivia fitxes per a la base de dades de casos de corrupció. En aquest sentit, havia estat director del PICEC (Política, Institució i Corrupció a l’Època Contemporània), un SGR finançat per la Generalitat de Catalunya, i havia estat també responsable de nombrosos projectes d’investigació finançats pel Ministeri.

Com és sabut, el centre d’atenció de la seva obra ha estat el segle XIX, la crisi de l’antic règim i la revolució liberal, sense descuidar altres èpoques i temàtiques com ara la Setmana Tràgica o l’expulsió dels Moriscos. Sense cap mena de dubte, ens ha deixat un dels millors historiadors del segle XIX espanyol i català. La seva producció ha girat al voltant de tres eixos principals, trenats pel gran estudi que va fer, avui en dia d’obligada referència, sobre les juntes revolucionàries.

El primer és la Guerra del Francès, molt abans de la febrada commemorativa encetada el 2008. Estudis sobre la Catalunya resistent que van merèixer el Premi Xarxa el 1989; treballs innovadors sobre el vocabulari polític seguint la petjada de Pierre Vilar; sobre les guerrilles —que va merèixer un altre premi l’any 2003—; sobre el domini napoleònic; les ciutats assetjades —en especial Tarragona—; els afrancesats; o la transcripció i edició de la monumental obra de Raimon Ferrer, entre d’altres. Tot plegat fa que ens trobem amb un dels millors especialistes reconeguts arreu sobre la Guerra del Francès. 

Un segon apartat el constitueix la mirada biogràfica, començant pels polítics progressistes Joaquín María López i Pere Felip Monlau; els estudis detallats de personalitats de la guerra napoleònica com ara Lorenzo Calvo de Rozas, José María Blanco White, Vicente Cardoso i Francisco Copons, així com Menéndez Pelayo i, cal recordar, pel que fa a Sabadell, l’excel·lent biografia sobre Fèlix Sardà i Salvany.

Una tercera línia de treballs concerneix als estudis sobre Història de l’església, de la religió i del catolicisme, amb biografies com ara la dels bisbes Joaquín Abarca, Josep Caixal i Antoni Maria Claret, i diversos treballs sobre la tensió entre clericalisme i anticlericalisme. Un dels seus darrers llibres, Episcopado y secularización en la España del siglo XIX, va ser precisament publicat en col·laboració amb el Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona. I tenia molt avançada la biografia del bisbe Josep Pont i Gol. Però per sobre de qualsevol altre consideració, no el podríem entendre sense el seu humanisme. Et trobarem a faltar.

Ferran Toledano i Gemma Rubí (PICEC)

conferencias1.png

BUTLLETA D’INSCRIPCIÓ          Més informació

Acte suspès provisionalment

Acte de record de la professora Irene Castells i Oliván

25 de març de 2020 a les 10h.
Sala d’actes (B7 1056) de la Facultat de Lletres de la UAB

Més informació

homenatge_irene.png

 

 

Ponència d’Adrià Fortet al seminari sobre Israel de la Societat d’Estudis Militars, celebrat a l’Institut d’Estudis Catalans el 17 d’octubre de 2019

Nova publicació

llibre_arnau.png

     González Vilalta, Arnau (Ed.)

     The Illusion of Statehood. Perceptions of Catalan Independence up to the End of the Spanish Civil War.
     Sussex Academic Press / Cañada Blanch, 2019
     304 pp.
     ISBN: 978-1-78976-032-3

     Sinposi

 

      Entrevista a Borja de Riquer

cambo_argentina.pngRealitzada per Silvana Ferreyra (Centro de Estudios Históricos, Universidad Nacional de Mar de Plata) i publicada a la revista Pasado abierto, núm. 9 (2019)

“Los estudios históricos se han centrado sobre todo en los políticos corruptos, pero estudian muy poco a los corruptores”

Accés a l’entrevista

En aquesta entrevista, el Dr. Borja de Riquer, descriu el seu llibre Cambó en la Argentina. Negocios y corrupción política (Barcelona, Edhasa, 2016).
Analitza les fonts i mètodes que va emprar per a escriure una interesant història connectada entre Espanya i Argentina, a partir de les trajectòries de la CHADE i Francesc Cambó. Van dialogar sobre la història de la corrupció política, el peronisme, el franquisme, el poder de les empreses multinacionals, entre d’altres temes que tracta en el seu llibre.

 

 

 

Entrevista a Maria Gemma Rubí i Casals, investigadora del PICEC

gemma_2.png

  

   Publicada a:

  El Pou de la Gallina : revista manresana d’informació i opinió. Manresa, núm. 352 (abril, 2019), p. 24-28

    Llegir

 

 

 

 

 

 

S’ha publicat al blog de la Revista Catalana de Dret Públic la ressenya del nostre col·laborador Adrià Fortet sobre l’obra “La corrupción política en la España contemporánea” que va publicar Marcial Pons l’any passat sota la direcció dels Drs. Borja de Riquer, Joan Lluís Pérez Francesch, Gemma Rubí, Lluís Ferran Toledano i Oriol Luján.

Riquer, Borja de; Pérez Francesch, Joan Lluís; Rubí, Gemma; Ferran Toledano, Lluís i Luján, Oriol (directors) (2018). La corrupción política en la España contemporánea. Madrid: Marcial Pons – Adrià Fortet i Martínez

eapc-rcdp.blog.gencat.cat

Els estudis sobre corrupció política a Espanya —matèria que ha ocupat un lloc destacat tant als diaris com a la llista de preocupacions ciutadanes de la darrera dècada— compten des d’avui amb una a…

 

 

Entrevista a Borja de Riquer i M. Gemma Rubí en el programa 324 de TV3 (9 de gener, 2018)

Amb motiu de la presentació de la publicació “La Corrupción política en la España Contemporánea“, recull de les actes del  I Congrés Internacional sobre la corrupció política a l’Espanya Contemporània (desembre, 2017)

 

img-20190110-wa0001_0.jpg

VEURE VÍDEO