Projectes en curs
INDEEPSEA
(2024-2028)
Aquest projecte investigarà com han evolucionat les comunitats faunístiques de mar profund de la conca Balear durant els darrers 35 anys. Analitzarem l’impacte de factors com el canvi climàtic, l’activitat humana o el paper de les muntanyes submarines en la biodiversitat i la connectivitat de poblacions de peixos i crustacis. Aportar aquest coneixement és essencial per comprendre i protegir la vida en el mar profund.
GARRAF_ENMAR
(2024-2026)
Amb aquest projecte es vol avaluar l’estat de salut de les principals espècies d’interès per al sector pesquer de l’Espai Marí de les Costes del Garraf, analitzant els nivells dels principals impactes, el seu possible efecte en la salut de les espècies i les possibles implicacions per a la seguretat alimentària. A més, es pretén caracteritzar ecològicament l’espai marí, tant la zona litoral on es desenvolupa la pesca artesanal i d’encerclament, com la plataforma i els canyons de la zona de la Plana del Foix, zona d’activitat de la pesca d’arrossegament.
Projectes finalitzats
GATMET
(2023)
Aquest projecte avalua els nivells de metalls pesants en el gat (Scyliorhinus canicula) i altres espècies bentòniques d’interès pesquer a la Mar Catalana. Es van analitzar mercuri, arsènic, cadmi i plom en condrictis comercials com la moixina (Galeus melastomus) i en tres espècies addicionals: escamarlà, gamba blanca i pelaia. L’objectiu era determinar la corba d’acumulació de mercuri segons la talla per minimitzar riscos en el consum, incloent dades comparatives d’altres espècies comercials per avaluar-ne la seguretat alimentària.
REVALORA EL GAT
(2022)
Aquest projecte estudia la talla mínima de maduresa sexual i l’estat de salut del gat (Scyliorhinus canicula) per afavorir-ne la pesca sostenible i la revalorització comercial. Es van analitzar paràsits zoonòtics, condició física i cicles reproductius per proporcionar dades essencials a les confraries i pescadors. Tot i que el projecte finançat ha durat sis mesos, la recerca continuarà fins a un any per obtenir una sèrie temporal completa i establir mesures de gestió eficients per a aquesta espècie d’interès pesquer.
PLASMAR
(2019-2022)
SOMPESCA
(2019-2021)
ANTROMARE
(2010-2014)
El projecte ANTROMARE va estudiar l’impacte de les activitats humanes en els ecosistemes de mar profund del Mediterrani, centrant-se en la variabilitat natural i els efectes del canvi climàtic, l’arrossegament i la contaminació. Mitjançant una aproximació multidisciplinària, es van analitzar biomarcadors, canvis ecològics i contaminants per entendre l’afectació sobre la biodiversitat, la salut d’espècies i la dinàmica de les comunitats, contribuint al coneixement i protecció d’aquests hàbitats vulnerables.
BIOMARE
(2006-2009)
El projecte BIOMARE va estudiar biomarcadors per avaluar l’impacte antropogènic en ecosistemes marins del Mediterrani. Es van analitzar connexions entre respostes bioquímiques, histològiques, dietètiques i parasitàries amb l’exposició a contaminants. Es van investigar biomarcadors a diferents nivells: bioquímic, cel·lular, fisiològic i ecosistèmic. L’enfocament multidisciplinari va incloure anàlisis ambientals, contaminants, models predictius i dinàmiques tròfiques per determinar l’estat ecològic dels hàbitats estudiats.