18 d’OCTUBRE
Ciència i emprenedoria en femení:
Construint camins d’impacte social
Lloc: Sala teatre de la UAB
Hora: de 09:30 h a 13:00 h
A escala global, ha crescut l’interès per comprendre com la recerca, la transferència de coneixement i l’emprenedoria influeixen en la societat i el medi ambient. Aquest fenomen es deu a l’augment de la inversió en aquests àmbits i a la necessitat de maximitzar els seus beneficis socials i econòmics, entre d’altres. L’impacte social, entès com els possibles efectes o beneficis que les activitats de la investigació o d’una empresa tenen a la societat i al medi ambient, amb l’objectiu de generar un canvi positiu i tangible, pot manifestar-se en diverses formes.
Segons l’informe GEM 2022-2023, les dones mostren més sensibilitat i compromís amb l’impacte social i ambiental, però l’impacte social és una responsabilitat compartida per totes les persones i organitzacions. Les empreses, independentment del seu lideratge de gènere, han de generar beneficis positius per a la societat i el medi ambient.
L’avaluació de l’impacte social s’ha convertit en una prioritat per analistes, investigadors i finançadors, tot i la complexitat que comporta. Actualment, hi ha metodologies estandarditzades com les Narratives d’Impacte que CERCA està implementant. Aquestes metodologies permeten adaptar-se a la varietat de dimensions de l’impacte social, però plantegen el repte de consensuar una avaluació homogènia.
Aquest tema serà el tema central de la jornada, on es discutirà com mesurar l’impacte social i la possibilitat de consensuar indicadors. També es presentaran exemples d’empreses universitàries on l’impacte social és fonamental, per conèixer les seves prioritats, indicadors i reptes.
Programa
09:30 h
Recepció dels assistents
09:45 h
Benvinguda institucional
10:00 h
Introducció
Toni Bassaganyas, responsable de les estratègies d’impacte i d’innovació i transferència en ciències socials i humanitats a la Institució CERCA.
10:15 h
Taula rodona “Com avaluem l’impacte social”
Moderada per Mireia Faucha, doctora en Psicologia Social, i gestora de projectes a Spora Sinergies i membre del CREIS.
Elena Rico, sòcia directora d’IMPACT Partners Ibérica SL i experta independent de la Comissió Europea.
Irene Fernández, gerent de sostenibilitat i impacte a COFIDES, societat públicoprivada especialitzada en la gestió de fons estatals.
Marta Soler, catedràtica de sociologia a la UB i directora científica de Social Impact.
Toni Bassaganyas, responsable de les estratègies d’impacte i d’innovació i transferència en ciències socials i humanitats a la Institució CERCA.
11:10 h
Taula rodona “Empreses d’impacte social“
Moderada per Josep Biosca, responsable de la comunitat d’inversors d’impacte de la Fundació Ship2B.
Raquel García, cofundadora i CEO d’Ecomemb, spin-off de la Universitat de Girona i l’Institut Català de Recerca de l’Aigua
Naia Jiménez, business manager de NIMBLE Diagnostics, spin-off de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Barcelona.
Estel Malgosa, cofundadora de l’empresa INARI, spin-off de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Alba Hernández Bonilla, directora del Departament de Genètica i Microbiologia i del Servei Tècnic SAMut de la UAB i líder del Grup de Mutagènesi.
12:00 h
Tancament
Rosa Maria Sebastián, vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB
12:20 h
Networking