Companyes i companys, 

Les representants de les persones treballadores al Comitè d’empresa del PAS que fem el seguiment de l’anàlisi de les persones incloses en l’acord per a la regularització del personal laboral no fix, els anomenats capítol 6 estructurals, us hem de dir: 

  • El procés d’anàlisi NO és transparent. 
  • Volem saber què estan fent des de la Unitat d’Anàlisi d’Estructures en l’anàlisi d’aquestes places i d’aquestes persones. 
  • Demanem a les 151 persones afectades que sol·licitin a través del Registre General els informes de la seva avaluació. (Per facilitar-vos el tràmit, podeu baixar-vos un document per formalitzar la sol·licitud on només heu de posar el nom, el document d’identificació, signar-lo i entrar-lo per registre)

A continuació us expliquem la situació a dia d’avui de l’anàlisi d’aquests llocs de treball i de les 151 persones que els ocupen:

  • L’acord per a la regularització del personal laboral no fix es va signar el 17 de desembre de 2018: https://www.uab.cat/doc/AcordRegularitzacioCapVI 
  • Fruit d’aquest acord,  l’1 gener de 2019, 151 persones d’aquest col·lectiu van passar a tenir la condició de personal laboral fix. 
  • Segons reflecteix l’acord, aquest grup de persones hauria de ser analitzat abans de que finalitzi el 2020 per la Unitat d’Anàlisi i Estructures per determinar, així, el seu grup laboral i el complement del lloc de treball.
  • Durant l’any 2019 no es va analitzar a cap persona del col·lectiu. 
  • A la Comissió de Capítol 6 del passat 22 de setembre de 2020 la gerència va presentar a les persones representants de les treballadores  una graella resum on s’hi indicava el grup laboral, el complement del lloc de treball, la missió i la funció principal, d’un conjunt de 8 persones de les 151 a analitzar. 
  • A dia d’avui, la unitat d’anàlisi i estructures  no ens ha facilitat cap documentació més tot i que hem reclamat en tot moment que se’ns faciliti::
    • El formulari i la documentació entregada pel personal objecte de l’anàlisi. 
    • les anotacions, rectificacions i/o aportacions de les caps intermedis i/o finals. 
    • L’informe detallat on es descrigui el perquè s’assigna un grup laboral i un complement del lloc de treball concret. 

Denunciem que NO HI HA TRANSPARÈNCIA sobre com s’està portant a terme aquest procés i, per tant, no sabem com la unitat d’anàlisi i estructures pren la decisió de modificar substancialment les condicions contractuals del personal. No ho justifica: ho has de creure i ja està! Diguem-ho ben alt i ben clar: no volen compartir la informació amb els agents socials de cap de les maneres. I quan, qualsevol qui sigui, té la voluntat d’actuar unilateralment i d’amagat, res de bo és el que ens podem acabar trobant.

Després d’aquella reunió, la comissió de Capítol 6 no s’ha tornat a reunir. 

Des del Comitè d’empresa s’han enviat diferents correus electrònics a la gerència, reclamant una reunió de la comissió de Capítol 6 amb caràcter urgent. Ni la unitat d’anàlisis i estructures, ni l’àrea de personal, han contestat per escrit a cap de les comunicacions. Aquest és el tarannà de la universitat = SILENCI.

I pensareu, però… llavors s’han parat els anàlisis? La resposta és NO. S’està seguint fent feina però el comitè d’empresa no té cap coneixement del que està passant. Només tenim informació de les diferents situacions gràcies a les converses que tenim amb vosaltres. Aquí en teniu un petit resum:

  • El personal analitzat s’està assabentant dels resultats a través del/de la seu/seva cap, és a dir, la unitat no es digna en cap moment a donar el resultat a la persona objecte de l’anàlisi. Si la comunicació la inicia la unitat, l’hauria de finalitzar la mateixa. 
  • No existeix el dret a la rèplica, ja que no s’ha definit (o no volen) cap canal institucional per fer-ho. El treballador es troba en una situació d’indefensió absoluta. 
  • El personal objecte de l’anàlisi desconeix què pensa el/la seu/seva cap intermedi i final, fent més obscur aquest procés. És a dir, no existeix cap fase per verificar o consensuar que ambdues parts estan d’acord amb el que es diu sobre l’anàlisi. Bé, segons la unitat d’anàlisi i estructures, si existeix  una mena d’espai per esclarir la situació quan troben desavinences entre la versió de la treballadora i la del cap. El que passa es que, habitualment, es desempata parlant només amb el cap, com si la versió d’aquest fos de major rang front la del treballador. Classisme se’n diu.
  • I molt més… 

Com podeu observar, tot això es un despropòsit que no podem seguir tolerant i acceptant des del Comitè d’Empresa, i per aquest motiu, ens veiem obligats a portar aquesta mala pràctica a les autoritats competents. 

Primer de tot, per incompliment de l’acord signat. En el punt 3.3 de l’acord diu: 

3.3. Els canvis de condicions laborals derivats del grup i complement de llocs de treball que es donin d’alta a la RLT l’any 2019 que impliquin un increment salarial, s’hauran d’aplicar, durant l’any 2020, però amb efectes a data 1 de gener de 2020. 

Totes i tots podeu adonar-vos que durant l’any 2020 NO s’aplicaran. Malgrat això, si que es mantindrà la retroactivitat (o això diuen). 

I segon, s’ha posat de manifest (encara més) el poder que té la unitat d’anàlisi i estructures sobre les condicions laborals del personal (modificació substancial de contracte), així com les pràctiques dubtoses en quant a la no justificació dels canvis proposats (no aporten informes ni faciliten informació).

Es per això què volem aprofitar una vegada més per demanar cordura i sentit comú a la gerència i, traslladar al nou Equip de Govern què el comitè d’empresa reclama, tenir accés a tota la documentació i a tots els informes de la unitat d’anàlisi i estructures referents a l’anàlisi del treballadors que ens ocupen, mantenint escrupolosament el deure de sigil que ens exigeix la normativa vigent.

La transparència dels processos ha de ser una qüestió de dignitat que quedi fora de tota sospita a dins d’una administració pública. Si us plau, no s’emparin en dictàmens de gabinets jurídics per decidir si es transparenta o no, a ulls del comitè d’empresa, un procés del que depèn la vida laboral del PAS de la UAB. No resolguem als jutjats el que es una qüestió de voluntat política.

Al gener iniciarem els processos necessaris per desvetllar tot això. 

Entretant, cal que les persones afectades us feu escoltar i enregistreu les vostres peticions i/o queixes per registre general dirigides a l’àrea de gestió de persones i a la unitat d’anàlisi i estructures amb còpia al comitè d’empresa. Demaneu la versió “esmenada” per part del vostre cap del formulari que vàreu lliurar per l’anàlisi i demaneu l’informe pel qual la unitat d’anàlisi i estructures us a atorgat un grup i un complement de lloc de treball determinat.

Nosaltres seguirem lluitant perquè es vagin efectuant tots els passos de l’acord signat, esperant una reacció de la gerència que eviti defensar l’acord signat als tribunals de justícia!

Gràcies per la vostra confiança! 

Salut i bones festes!