CSIF veu positiva una mesura que es reivindicava fa molt temps, però critica que no es pugui reconèixer tot el període de becari, considera absurda la quantitat a aportar per aconseguir aquest reconeixement i rebutja que la signatura del conveni especial no computi a efectes de reconeixement de triennis.

La publicació al BOE ISM/386/2024, de 29/4 regula la subscripció de conveni especial amb la Seguretat Social a efectes del còmput de la cotització pels períodes de pràctiques formatives i de pràctiques acadèmiques externes que entrarà en vigor l’1/6/2024.

Amb aquesta mesura, el Govern vol facilitar la recuperació de períodes de pràctiques o programes de formació investigadora com a anys cotitzats, permetent subscriure un conveni especial, per una única vegada, amb la Tresoreria de la Seguretat Social per computar fins a un màxim de cinc anys. Les pràctiques no remunerades s’han d’haver produït abans de l’1 de gener de 2024 i, en el cas de les pràctiques remunerades, s’ha d’haver produït abans de l’1 de novembre de 2011.

CSIF lamenta que la Seguretat Social -encara que permeti fraccionar el pagament- cobri l’important quantitat de 288,3 euros per cada mes que s’incorpori a la vida laboral ja que les quotes es calculen com si aquests períodes formatius es fessin l’any 2024. Resulta excessiu i injust cobrar ara 288 €/mes quan el sou per a molts becaris era de 400-500 €/mes en aquell moment.

CSIF manifesta la seva preocupació (a falta d’un estudi jurídic detallat) que la signatura del conveni no computi a efectes del reconeixement de triennis i s’estudiarà com intentar aconseguir que aquests anys de becaris computin a tal efecte.