Si bé considerem que encara de manera insuficient, des de CSIF oferim nova informació interessants per als afectats pendents de subscriure el Conveni especial.

-La Seguretat Social actualitza a la seva web la informació sobre el Conveni especial per pràctiques al següent enllaç que permet fer la sol·licitud d´alta d´un conveni especial amb la Seguretat Social. emplenant un formulari electrònic (que substitueix el model TA.0040) amb certificat digital, DNI electrònic o Cl@ve Permanent.

-Sobre el model de certificat de realització de les pràctiques o formació s’ha de tenir clar que les sol·licituds d’alta han d’anar acompanyades de certificat/s expedit/s per la universitat o el centre educatiu on es van cursar els estudis respectius, en els que haurà de constar si les pràctiques van ser remunerades o no. A causa de possibles problemes amb la Seguretat Social, des de CSIF recomanem a les universitats i centres de recerca que als certificats es faci constar expressament que s’expedeixen “a l’efecte de l’Ordre ISM/812/2024”, que regula la subscripció de convenis especials amb la Seguretat Social per computar cotitzacions per períodes de pràctiques formatives i acadèmiques prèvies a la normativa vigent.

En resum les noves condicions per cotitzar per haver estat becari en el passat (normativa modificada gràcies a les pressions sindicals especialment la del CSIF):

  1. La base mensual de cotització estarà constituïda per la base mínima de cotització per contingències comunes corresponent al grup 7 de cotització del Règim General de la Seguretat Social vigent en cada període que sigui objecte de còmput per subscriure-les. És a dir, tindrà en compte la de referència de l’any en què es va dur a terme l’activitat, i no la del 2024, com s’havia plantejat inicialment. Aquesta mesura reduirà les quotes que hauran d’abonar els interessats però, lamentablement per a CSIF s’haurà de seguir pagant la quota íntegra de la cotització, no només la part proporcional que hagués correspost a cadascú com a treballador, també les que es van estalviar les empreses o administracions.
    Des de CSIF et recomanem: a) Estudiar si interessa o no recuperar aquest temps en funció del desemborsament econòmic i del període que rescataries, b) Escollir els períodes més antics per reduir, encara més, el cost de la cotització, c) per ajudar en la presa de decisions (pensions, import màxim, temps cotitzat, etc.) i que puguis simular els diferents escenaris, t’oferim els enllaços següents SS i Muface.
  2. S’amplia el termini de sol·licitud per recuperar aquests períodes i el conveni es podrà realitzar fins al 31 de desembre de 2028 (l’ordre anterior donava un termini de dos anys, fins a l’1 de juny de 2026).
  3. El límit dels períodes pels quals es pot sol·licitar subscriure el conveni especial és només de 5 anys (1.825 dies). També poden accedir al rescat íntegre de cinc anys els becaris que, d’acord amb la norma del 2011, ja hagin rescatat exercicis en un conveni anterior. Per a CSIF el límit de 5 anys és injust i deixa fora la possibilitat de cotització de molts becaris de recerca que freqüentment van arribar fins als 7 o 10 anys i fins i tot més.
  4. S’amplia la possibilitat de fraccionar el pagament fins al doble del període rescatat amb un màxim de set anys. És a dir, en cas que s’opti per rescatar dos exercicis, el període de pagament serà de fins a quatre anys, quan l’ordre inicial exigia que es fes en un sol pagament en un nombre màxim de mensualitats que coincidís amb el període a recuperar .
  5. La cotització pels períodes de pràctiques reconeguts en aquest conveni especial amb la Seguretat Social únicament tindrà per objecte la cobertura de les prestacions de Jubilació i d’Incapacitat Permanent i mort i supervivència derivades de contingències comunes. És a dir, lamentablement per a CSIF no computen aquestes cotitzacions a altres efectes com els triennis i tampoc hi ha la possibilitat de recuperar els drets laborals de tot el període treballat.