L’asfíxia financera de les universitats públiques, la competència deslleial de les privades i el decreixement demogràfic amenaça el servei d’educació superior.
El sindicat ha demanat, al Secretari General d’Universitats, celeritat en la modificació del RD 640/2021 per adequar els criteris de creació d’universitats privades tenint en compte que es pot estar desmantellant una de les institucions fonamentals de la nostra societat i es demana que les universitats privades estiguin sotmeses als mateixos requisits i exigències que les universitats públiques.
Avui hi ha 46 universitats privades (10 més en projecte) i 50 universitats públiques, i tot fa pensar (per les dades d’anys anteriors) que aviat seran més privades que públiques.
Mentre que les universitats públiques pateixen una asfíxia financera, les universitats privades, relacionades amb conglomerats empresarials, banca i fons d’inversió, fan una oferta que no es pot afrontar des de les universitats públiques per manca de recursos. Aquestes noves universitats aprofiten així la falta de places públiques a les carreres més demandades i fan servir com reclam pràctiques remunerades per a la posterior inserció al món laboral. En aquest escenari, les universitats privades incrementen exponencialment cada any el volum de negoci i el nombre d’alumnes que ja arriba al 21,8% del total d’estudiants de grau i el 50,2% dels alumnes de màster.
Els ingressos de les universitats privades s’han vist afavorits en els darrers anys per una conjuntura econòmica positiva, la mobilitat més gran dels estudiants estrangers i l’augment progressiu de l’oferta mentre que la universitat pública ha perdut un 4% del personal des del 2008 i el finançament públic ha caigut un 22%.
CSIF mostra la seva preocupació per la baixa qualitat de molts projectes d’universitats privades que no complirien amb els requisits establerts al RD (sobre l’oferta de títols i nombre de graus, dedicació d’un 5% del pressupost propi a recerca, número de doctors, 50% dels alumnes en grau, producció científica, etc.) i perquè es visualitza una segregació econòmica dels alumnes.
El sindicat alerta que es pot estar desmantellant de manera progressiva la universitat pública de qualitat i demana al Ministeri d’Universitats no demorar-se més temps a controlar el creixement d’universitats privades modificant el RD 640/2021. En aquesta actualització del decret s’han de reflectir que per crear/mantenir universitats privades s’han satisfer els mateixos requisits i exigències que existeixen per a les universitats públiques, no només en docència, sinó també en investigació, infraestructures, instal·lacions, recursos econòmics entre altres.