S’ha publicat al BOE del 29/6/2023, el Reial Decret llei 5/2023, de 28/6 les modificacions del text refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic.

En aquest s’adopten i prorroguen determinades mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d’Ucraïna, de suport a la reconstrucció de l’illa de La Palma i altres situacions de vulnerabilitat; de transposició de Directives de la Unió Europea en matèria de modificacions estructurals de societats mercantils i conciliació de la vida familiar i la vida professional dels progenitors i cuidadors; i d’execució i compliment del Dret de la Unió Europea.

En relació a la conciliació de la vida familiar i la vida professional dels progenitors i els cuidadors, queden redactades en els termes següents:

  • a) Per accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs domiciliari del cònjuge, parella de fet o parents fins al primer grau per consanguinitat o afinitat, així com de qualsevol altra persona diferent de les anteriors que convisqui amb el funcionari o funcionària al mateix domicili i que en requereixi la cura efectiva, cinc dies. Quan es tracti d’accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs domiciliari, d’un familiar dins el segon grau de consanguinitat o afinitat, el permís és de quatre dies. Quan es tracti de mort del cònjuge, parella de fet o familiar dins del primer grau de consanguinitat o afinitat, tres dies hàbils quan el succés es produeixi a la mateixa localitat, i cinc dies hàbils, quan sigui en diferent localitat. En el cas de mort de familiar dins del segon grau de consanguinitat o afinitat, el permís és de dos dies hàbils quan es produeixi a la mateixa localitat i de quatre dies hàbils quan sigui en diferent localitat.
  • i) Per matrimoni o registre o constitució formalitzada per document públic de parella de fet, quinze dies.
  • S’afegeix una nova lletra g) a l’article 49, que queda redactada en els termes següents: Permís parental per a la cura de fill, filla o menor acollit per un temps superior a un any, fins al moment en què el menor faci vuit anys: té una durada no superior a vuit setmanes, contínues o discontínues, es pot gaudir a temps complet, o en règim de jornada a temps parcial, quan les necessitats del servei ho permetin i d’acord amb els termes que s’estableixin per reglament.
  • Aquest permís constitueix un dret individual de les persones progenitores, adoptants o acollidores, homes o dones, sense que se’n pugui transferir l’exercici. Quan les necessitats del servei ho permetin, correspondrà a la persona progenitora, adoptant o acollidora especificar la data d’inici i fi del gaudi o, si escau, dels períodes de gaudi, i ho ha de comunicar a l’Administració amb una antelació de quinze dies i realitzant-se per setmanes completes. Quan concorrin en ambdues persones progenitores, adoptants, o acollidores, pel mateix subjecte i fet causant, les circumstàncies necessàries per tenir dret a aquest permís en què el gaudi del permís parental en el període sol·licitat alteri seriosament el funcionament correcte de la unitat de l’administració en què ambdues prestin serveis, aquesta podrà ajornar la concessió del permís per un període raonable, justificant-ho per escrit i després d’haver ofert una alternativa de gaudiment més flexible. Als efectes del que disposa aquest apartat, el terme de mare biològica inclou també les persones transgestants.

Aquest Reial Decret llei va entrar en vigor el 30/6/2023.