CSIF farà arribar les reivindicacions del col·lectiu RyC als futurs nous responsables de Ciència i Universitats ja que considerem que l’excel·lència investigadora no ha de ser compatible amb una precarietat inacceptable
El col·lectiu del programa RyC (programa nascut per a promoure l’excel·lència investigadora) ens van manifestar que veuen un increment dels requisits d’accés i competitivitat però pateixen una incipient precarietat amb reducció de les condicions salarials i laborals entre les que es pot destacar:
- Diferències salarials i de dedicació docent segons convocatòria.
- Desigualtat en les normes en funció de les comunitats autònomes i/o les universitats.
- Impediments per a l’accés i cobrament dels complements salarials destinats al PDI (triennis, sexennis de recerca, quinquennis docents).
- Exclusió de l’actualització salarial a de l’empleat públic.
- Negativa per accedir a elements fonamentals per a la promoció, l’acreditació i l’obtenció dels certificats I3 o R3 (liderar projectes d’investigació o d’innovació docent, dirigir tesis o impartir docència en estudis de tercer cicle, etc.).
- Deteriorament de les garanties de consolidació (increment burocràtic, supressió de l’incentiu a la contractació o una nova avaluació addicional).
Les propostes del CSIF, que negociarà amb el proper govern, es centren en:
- Retributives: equiparació salarial a l’última convocatòria, aplicació de tots els drets i les subvencions de l’EEPP i accés als complements salarials del PDI.
- Professionals: accés a les responsabilitats docents i d’investigació com la resta de PDI no funcionari.
- De consolidació: tornar a incloure l’incentiu a la consolidació per al programa RyC.
- Sobre el Programa: definició de criteris clars, carrera definida, transparència en la consolidació i en l’obtenció dels certificats I3 o R3.
L’AEI ha publicat la Propuesta de Resolución Provisional de la convocatòria 2022 d’ajuts RyC, i la Propuesta de Resolución Provisional de la convocatòria 2022 d’ajuts Juan de la Cierva.