CSIF defensa unes pensions públiques dignes i que les classes passives rebin el mateix tractament econòmic que les del Règim General.

El sistema públic de pensions ha tingut tres grans reformes des del 2011 (totes amb el suport dels sindicats majoritaris): primer es va ampliar l’edat de jubilació de 65 a 67 anys; posteriorment la reforma del 2021 va penalitzar les jubilacions voluntàries; i finalment el 2023 es van augmentar els anys de cotització a efectes del càlcul de la pensió i es van regular nous gravàmens per a les persones treballadores.

En aquest sentit, CSIF reclama al Govern les mesures següents:

  • Inici de tramitació de la jubilació anticipada per a grups o activitats professionals els treballs dels quals siguin de naturalesa excepcional (com per exemple sanitat, agents forestals, entre d’altres).
  • Regulació de la jubilació parcial per al personal funcionari i estatutari (actualment no disposen d’aquesta possibilitat).
  • Increment dels havers reguladors de les pensions de les classes passives i un percentatge addicional del 5% anual per a qui decideixi perllongar la vida laboral.
  • L’aplicació del complement de la bretxa de gènere a les jubilacions parcials i voluntàries; i que les classes passives també es beneficiïn del reforçament de la cobertura del període d’excedència per cures familiars.

Excedència i reducció jornada

CSIF va sol·licitar informació a la Subdirecció General de Gestió de Classes Passives per aclarir si la reforma indicada pel RD llei 2/2023 en matèria de cotitzacions per a aquelles situacions com d’excedència per cura de fill o de reducció de jornada, si són d’aplicació per analogia al règim de Classes Passives.

CSIF va demanar que en cas que la reforma indicada no s’apliqui en els mateixos termes al règim de Classes Passives, s’impulsin les modificacions legislatives necessàries perquè les empleades i empleats públics puguin gaudir dels permisos d’excedència i reducció de jornada amb la mateixa protecció que s’estableix per al conjunt de persones treballadores a l’empara de l’art. 237 del text refós de la Llei general de la Seguretat Social, aprovat pel Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d’octubre.

En relació amb l’aclariment que es va sol·licitar, es vol informar que s’ha rebut una resposta verbal dient que en el règim de Classes Passives es minora l’haver regulador a partir del primer any de reducció de jornada.