El diumenge 11 de febrer es va celebrar el dia internacional de la Dona i la Nena a la ciència.
Afegint-nos a aquesta celebració, des de CSIF, volem visibilitzar la situació general de la precarietat de la ciència a Espanya amb salaris mileuristes, contractes temporals, emigració de talents a l’estranger i una inversió pública molt per sota de la mitjana europea; a això s’uneix la posició, ja de per si mateix en desavantatge, de les dones.
En aquest senti volem reclamar mesures perquè:
- La maternitat no sigui un impediment per a la carrera acadèmica i investigadora de les dones: flexibilitat, teletreball i eliminació del requisit de mobilitat geogràfica.
- Prou de discriminació, com en el cas dels ajuts Margarita Sales d’Ajuts que, en algunes universitats, les impedeix prorrogar-lo després d’haver estat de baixa per risc durant l’embaràs o haver gaudit de les 16 setmanes de permís per naixement i/o cura de menor.
- Regles clares per afavorir major presència a la direcció de centres i equips de recerca, direcció de projectes i increment de les publicacions científiques.
- Establir i promoure un àmbit científic i tecnològic divers i igualitari.
- Per una carrera investigadora racional, atractiva i predictible, amb condicions salarials i laborals dignes i igualitàries.
- Solucions per posar fi a la precarietat, la inestabilitat i l’abús de la temporalitat amb perspectiva de gènere.
- Que el Govern promogui accions que visibilitzin les dones científiques i tecnòlogues històriques i actuals, posant en valor el seu treball i construint nous referents.
- Afavorir un context social i educatiu en què les nenes tinguin referents femenins a la Ciència i puguin triar la seva carrera professional sense condicionants externs.