A la reunió del 27/2 amb la directora de l’ANECA i la responsable d’Avaluació del Professorat sobre l’Esborrany dels criteris d’avaluació i requisits mínims de referència dels mèrits i les competències requerits per obtenir l’acreditació a TU i CU, CSIF ha realitzat les següents propostes, al·legacions i comentaris:

  1. Agraïm el document per a consulta pública però des de CSIF estimem que, en afectar decisivament les condicions de treball del Personal Docent i Investigador, hauria d’haver estat negociat prèviament amb les Organitzacions Sindicals.
  2. Volem manifestar que des de l’aparició de l’esborrany dels criteris, la preocupació, les crítiques i la indignació sobre el seu contingut han proliferat entre el PDI amb fòrums, mitjans de comunicació i xarxes socials.
  3. El canvi de filosofia i la importància i la transcendència dels nous elements recollits no permeten pegats i exigeixen una revisió profunda o un període transitori.
  4. Des de CSIF hem tramés a l’ANECA el document amb els problemes més greus i significatius detectats a l’esborrany: caràcter retroactiu, mínims en blocs i en subapartats, estades desproporcionades, obligatòries i contràries a la LOSU, despropòsit amb els requisits de lideratge, la tutorització voluntària, entre altres.
  5. A CSIF proposem una implementació progressiva dels nous criteris amb l’aplicació d’un període transitori que desactivi un efecte retroactiu, adaptar-los criteris a la LOSU, retirar els mínims i les estades obligatòries, considerar més contribucions per a l’avaluació dels currículums, introduir mesures sobre la discapacitat i no penalitzar la igualtat i la conciliació. No s’hauria de primar tant ni exigir mínims en la gestió o en el lideratge.
  6. La proposta recollida a l’esborrany entra en contradicció amb les declaracions que l’ANECA i el Ministeri d’Universitats van realitzar durant molts mesos sobre els canvis en l’avaluació i l’acreditació del professorat provocats per la LOSU. El tema de les acreditacions a TU i CU es complica i s’endureix de forma desproporcionada.

ANECA ha comunicat que totes les propostes presentades aniran a revisió tècnica durant la primera quinzena de març.