CSIF es mostra contrari al reconeixement per part del Parlament Andalús de dues noves universitats privades, la Universitat Alfonso X i la Universitat Europea d’Andalusia. CSIF també rebutja la decisió de la Xunta de Galícia d’autoritzar un grau de Psicologia a la universitat privada d’Abanca

Aquestes dues noves universitats privades a Andalusia es sumen a les altres dues privat que el Govern andalús també ha reconegut en aquesta legislatura (la CEU Ferran III i la Universitat Tecnològica Atlàntic-Mediterrània -Utamed-). En quant a l’autorització per part de la Xunta de Galícia del grau de Psicologia a la Universitat Intercontinental, CSIF manifesta el seu rebuig ja que aquesta titulació ja s’ofereix a la Universitat de Santiago de Compostela.
CSIF denuncia aquests nous passos privatitzadors assenyalant que, mentre les privades multipliquen la facturació i el nombre dels seus alumnes, les universitats públiques continuen tenint avui dia greus problemes de finançament, manca de recursos i precarietat a les plantilles docents i investigadores.

Encara que des del Govern i les comunitats autònomes s’assenyali reiteradament que es “revisaran” i “enduriran” els criteris per a la creació de noves universitats, la realitat és que el Sistema Universitari Espanyol compta amb 50 universitats públiques (no se n’ha creat cap des de l’any 1998) mentre que el nombre d’universitats privades continua creixent exponencialment i ja arriba a les 44 institucions. La proliferació d’universitats privades és un fet a Andalusia, Madrid, Galícia, Extremadura, Canàries i el País Basc, i que no complirien amb els requisits establerts al RD 640/2021 de creació, reconeixement i autorització d’universitats al voltant de l’oferta de títols i nombre de graus, dedicació d’un 5% del pressupost propi a recerca, nombre de doctors, 50% d’alumnes en grau, producció científica , etc. A més, el nombre d’alumnes matriculats als centres privats s’ha triplicat en els darrers 20 anys (passant de 115.000 a 345.000), i suposa prop del 30% dels titulats del curs 2020-2021 (i tenint en compte que el cost mitjà d’un curs a una universitat privada multiplica per 5 o 6 el d’una universitat pública).

Davant el seu creixent, CSIF demana per a les universitats privades els mateixos requisits i exigències de qualitat que per a les universitats públiques, no només en docència, sinó també en investigació, infraestructures, instal·lacions, recursos econòmics, etc. La implantació de nous títols per a les universitats privades no pot respondre únicament a criteris de rendibilitat econòmica d’aquestes empreses, per això cal anteposar els interessos de la societat i evitar duplicitats de titulacions.