CSIF denuncia que la negociació amb el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats sobre l’Estatut del Personal Docent i Investigador de les universitats s’ha tornat a endarrerir “davant la situació de pròrroga pressupostària de l’Estat” i amb l’excusa d’haver concentrat els seus esforços en el desenvolupament del Programa M. Goyri d’Incorporació de Talent.

El sindicat assenyala que la Llei Orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari recull a la seva Disposició final desena: Estatut del personal docent i investigador. “En el termini de sis mesos des de l’entrada en vigor d’aquesta llei orgànica el Govern presentarà al Congrés dels Diputats un projecte de Llei de l’estatut del personal docent i investigador universitari“.

CSIF recorda que la nova Llei d’Universitats va entrar en vigor el 12/4/2023 pel que ja han passat 2 anys i el Govern ha incomplert de forma evident i no ha presentat un projecte de Llei. És cert que en aquest temps hi ha hagut algunes reunions (l’última el 24/7/2024), però en aquestes solament s’ha parlat sobre Disposicions Generals, Drets-Deures, i Àmbit d’Aplicació i que en aquest procés negociador no hi ha garanties ni seguretat jurídica perquè no s’ha creat encara la Mesa Sectorial d’Universitats.

L’Estatut del PDI, sempre endarrerit i mai aprovat (l’última proposta seriosa va ser del ministre d’Educació Ángel Gabilondo el 2011), afectarà més de 111.000 professors i investigadors d’universitats públiques i s’ha de configurar com un marc normatiu fonamental per establir una carrera professional clara i progressiva, que exclogui tant la pèrdua de qualitat com la precarietat laboral.

Per a CSIF no hi ha voluntat política per aconseguir un Estatut del PDI que ha de regular i millorar temes vitals com el règim del PDI, les seves funcions i dedicació, el seu model salarial (l’actual del 1989 està clarament desfasat i prima un sistema de retribucions addicionals lligades a mèrits individuals d’avaluació permanent), mobilitat, promoció interna, processos.

Un altre assumpte que el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats està dilatant és la negociació per assolir l’1% de finançament per a les universitats públiques com estableix la LOSU. La reunió del Grup de Treball per al mes de febrer també es va endarrerir amb l’excusa d’estar recopilant les dades pressupostàries de totes les universitats públiques d’Espanya.

Des de CSIF i veient els plantejaments que van manifestar a la primera reunió Govern i Comunitats Autònomes, estimem que no hi ha voluntat real d’assolir un acord. Les CC.AA. demanen al Govern posar els fons (prop de 4.000 milions d’euros) per arribar a l’1% del PIB el 2030 (ara és del 0’79%) i el Govern assenyala que el finançament de les universitats és competència de les CC.AA. de cada territori.

Per a CSIF, una solució passaria per assolir un Pacte d’Estat que asseguri el tema de l’1% del PIB i resolgui qui i en quin percentatge posa els fons per garantir el finançament suficient que necessiten les nostres universitats públiques per donar els serveis d’ensenyament superior, investigació i transferència que la societat els té encomanats.