El passat 11 de maig, la Direcció General de la Funció Pública, mitjançant la resolució PRE/1632/2023, va deixar sense efectes les proves realitzades el 29 d’abril de 2023, establint noves dates de convocatòria: l’1 de juliol i 8 de juliol de 2023. El motiu que justifica, segons ells, aquesta decisió, són les irregularitats constatades en el desenvolupament de les proves, en virtut d’un informe de l’assessoria jurídica de la Funció Pública.
En relació amb aquesta resolució, el companys de CSIF Generalitat volen manifestar el següent:

  • La causa de les referides irregularitats deriva del perjudicial i nefast Acord subscrit per la Funció Pública i les Organitzacions sindicals UGT, CCOO i CATAC, convocant simultàniament tots els processos selectius el mateix dia, vulnerant, d’aquesta manera, el principi d’igualtat, mèrit i capacitat, el lliure accés a la Funció Pública i la lliure concurrència dels treballadors i treballadores públics, així com de tota la ciutadania.
  • L’informe en el que es basa aquesta resolució que ells qualifiquen com a jurídic, malgrat que únicament és estadístic/informatiu, no fa cap menció a les Actes del Tribunal de les proves ni a les dels responsables d’aules. Refereixen un conjunt de dades estadístiques relatives a les incidències que ni tan sols determinen el nombre exacte que s’han produït.
  • La Funció Pública obvia deliberadament les competències dels Tribunals de les convocatòries. Recordem que l’article 15 del Decret 28/1986 estableix que als Tribunals els hi correspon el desenvolupament i qualificació de les proves. Per tant, les seves funcions de determinació, supervisió i custòdia de les proves, així com d’altres aspectes fonamentals de les oposicions, resten absolutament excloses i vulnerades.
  • Qualsevol procediment (judicial, administratiu, …) ha de respectar les garanties processals corresponents. Amb aquesta resolució, resultat d’un procediment irregular de suspensió, es vulnera la competència del tribunal, es dona carta de naturalesa exclusivament a unes incidències que no resten acreditades en nombre, i menyspreen els testimonis de totes aquelles persones que, havent estat igualment present a les aules, no poden manifestar ni certificar la realitat viscuda el dia de les proves.
  • El nostre Sindicat no determina si s’han de repetir el 30, el 45, el 70 o el 100% dels processos. El que volem és que s’acompleixi amb una ja malparada legalitat i es justifiquin de manera fefaent els motius d’una suspensió que, a hores d’ara, responen més a una decisió política que legal.
  • Per les raons exposades, des de CSIF encoratgem a tots els aspirants que van realitzar les proves sense detectar incidències, a presentar recurs administratiu de reposició contra aquesta Resolució PRE/1632/2023. En aquest recurs només cal concretar l’aula on es va dur a terme la prova i confirmar que no van percebre cap incidència en la seva realització.
  • Per acabar, CSIF es personarà davant el jutjat contenciós contra la Resolució PRE/1632/2023 demanant la suspensió de la mateixa amb l’objectiu que es reconeguin com a vàlids tots aquells processos en els que no s’haguessin produït irregularitats prou rellevants com per anul·lar-los. Entenem que aquesta és la única manera de salvaguardar els drets legítims de tots els aspirants.

16/5, en nom de CSIF GENERALITAT