L’any 90 la Generalitat creava el Programa d’Arqueologia Urbana, un programa que depenia del Departament de Cultura de la Generalitat i que donava autonomia als municipis integrats dins el programa per elaborar la seva carta arqueològica.

Jo vaig formar part de l’equip de treball que entre 1993 i 1995 va elaborar l’inventari arqueològic de Barcelona dins del PAU.

A  pocs dies vista de la presentació de la Carta Arqueològica de Barcelona per part dels responsables del MUHBA, no em deixo de preguntar si l’equip i/o empresa encarregada d’elaborar aquest treball, sabien,  o van preguntar si aquest treball ja s’havia fet o existia un treball similiar i per tant tenien l’opció de revisar-lo, i actualitzar-lo, o bé, si han començat de cap i de nou, i si és així,  aleshores em veig obligada a fer la reflexió següent: hauran citat com a mínim el PAU? i si ni tan sols ho han fet he de dir que s’han llençat els  calés i han menyspreat la investigació que un equip de professionals va a dur a terme. 

Tampoc és la primera vegada que tant el museu d’Història com el servei d’arqueologia “ignoren” els treballs que durant anys els professionals, que en un moment o altra vam estar-hi vinculats, vam elaborar i fan passar per inèdites o sorprenents descobertes que fa dècades van sortir a la llum (p.e. el Born,  la muralla, entre altres).

Ja sé que el que dic també serà ignorat, però tan de bo serveixi perquè algú es qüestioni  si la feina que fa  i, que posteriorment queda en mans de l’administració,  quin ús se’n farà i si serà valorada realment com es mereix.

Emília Pagès