Les imatges són un recurs que aporta valor afegit al nostre web. A banda de fer-lo més agradable de digerir aporten informació complementària. Però, com tot a la vida, si no es gestionen correctament poden dur-nos maldecaps.

Quan publiquem una imatge al web hem de tenir en compte:

Format

Si es tracta d’una fotografia, el millor format serà el JPEG perquè és el que ens permet una millor relació mida/qualitat de la imatge.

En el cas que la imatge sigui senzilla com un dibuix o un logotip, es recomana els formats GIF o PNG. Aquests formats permeten transparències i animacions (en el cas del GIF).

Mides

Actualment a les webs tenim molta varietat d’imatges però hi ha dues mides que són més populars:
Imatges petites: 230 x 129 píxels.
Imatges grans: 480 x 270 píxels.

En una notícia, l’asset imatge que hi adjuntem ha de tenir emplenat tant el camp de Thumbnail com el d’Imatge. La imatge del camp Thumbnail ha de mesurar 230x129px i la imatge del camp Imatge ha de ser de 480x270px.

Si necessiteu una imatge per un espai més gran, parleu amb nosaltres abans i us direm la mida més òptima.

De vegades ens hem trobat que s’han pujat imatges molt grans en el gestor i després s’han incrustat en el text genèric mitjançant el codi html i se’ls hi ha forçat una mida més baixa. Això pot ser perillós perquè cal encertar les proporcions o sinó es deformarà la imatge i perquè tot i així la imatge pesarà més del compte i ralentitzarà la càrrega de la pàgina. I els usuaris pensaran (i aquesta bírria d’imatge triga tant a carregar-se?). Fet verídic: ens hem trobat que s’han publicat en el gestor imatges de més de 1000 píxels d’amplada i se les ha forçat a una amplada de 100 píxels.

Com ho podem evitar?
Tenim diverses opcions:
  • Tots els programes de retoc fotogràfic ofereixen l’opció de redimensionar la imatge proporcionalment. En aquest cas, definim la mida de l’amplada desitjada i el programa ens proposarà l’alçada òptima. Aquesta opció pot implicar que haguem de retallar a posteriori la imatge perquè s’acabi d’adaptar a les mides.
  • Retallar i redimensionar a la vegada. Programes com a Photoshop permeten establir unes mides per retallar la imatge. En el moment en què seleccionem l’eina de retallar, apareix un quadre de diàleg on podem fixar la mida que volem. Una vegada fixades les mides, el requadre que dibuixem amb el cursor s’adaptarà a la proporció desitjada i quan executem l’ordre de retallar, la imatge es redimensionarà.

Pes

Una vegada tenim les mides, hem de rebaixar el pes de la imatge al mínim possible sense que es perdi la qualitat de la imatge. A photoshop per exemple, existeix l’opció de “Guardar para Web y dispositivos”.

Aspectes legals

Les imatges que publiquem han de ser originals o bé hem de tenir-ne els drets per publicar-la. No podem agafar una imatge que haguem trobat a Internet a no ser que provingui d’una base de dades d’imatges gratuïta.

Si volem publicar una fotografia on es reconeguin persones, els hi hem de demanar permís prèviament.

Si necessiteu una imatge de campus, podeu contactar amb nosaltres. Així mateix també teniu a la vostra disposició les imatges del Dipòsit Digital de Documents (DDD).

I ja per acabar, un altre truc sobre retoc fotogràfic amb photoshop. Si la imatge que teniu té fons blanc i us agradaria emmarcar-la, només cal que seleccioneu la imatge i al menú “Edición”, seleccioneu l’opció “Contornear”. S’obrirà una finestra que us demanarà que fixeu la mida de la línia que es dibuixarà i el seu color.

Som conscients que en aquesta entrada hem parlat fonamentalment del Photoshop com a programa de retoc d’imatges però a la pàgina de “Programes d’edició d’imatges” d’aquest blog en teniu d’altres gratuïts.

Compartir esta página