Ha arribat la primavera al gestor de continguts de la UAB. I enguany ha vingut amb molt d’estil, amb la col·lecció de botons de l’editor de text renovada. A continuació us presentem les principals novetats que us poden ser d’interès.

Botons de l'editor de text

El canvi més obvi és que ara els botons ja no són en color sinó en blanc i negre fet que ha donat un toc minimalista i elegant al nostre gestor. La gran majoria ja hi eren però hi ha hagut algunes incorporacions interessants:

Noves incorporacions

Seleccionar tot el contingut

Botó Seleccionar tot el text
Selecciona tot el contingut del camp

És especialment útil quan tenim molta informació.

Netejar el format

Botó per esborrar el format
Neteja el format

Combina molt bé amb el botó anterior. Molt recomanable en el cas dels textos que han crescut molt i on s’ha fet moltes vegades “copia i enganxa”. Quan això passa acostuma a arrossegar-se més codi font del desitjat. El seu gran avantatge és que no esborra els enllaços.

Inserir una cita

Botó de marcar cita

Marcarà el paràgraf seleccionat com a cita. És tendència el bon etiquetatge html que ajuda als usuaris que han de navegar amb lectors de pantalla i als cercadors. Un html enriquit és un html de qualitat.

Indicar un idioma diferent

Botó d'indicació d'idioma excepcional

Indicació excepcional d’idioma. Us ha passat que esteu redactant el text en un idioma i heu de posar unes paraules en un idioma diferent? Doncs a partir d’ara el que heu de fer és seleccionar aquelles paraules i mitjançant aquest botó indiqueu l’idioma al qual pertanyen. Els idiomes que hem predefinit són català, castellà, anglès i xinès però si teniu alguna petició especial, som tot orelles!

Estils de text

Desplegable per triar els estils

L’etiquetatge html al poder! Heu de marcar títols dins del vostre text? Deixeu-vos de negretes, cursives o -pitjor- subratllats. El futur és fer un bon marcatge html.

Revisar l’ortografia

Botó per comprovar l'ortografia

Comprovar l’ortografia. Malauradament, de moment només es pot fer servir per revisar textos en espanyol i en anglès. Si cliqueu a la fletxeta, heu de prémer l’opció “Habilitat l’SCAYT”. Què vol dir SCAYT? Spell Check As You Type, és a dir, revisió de l’ortografia a mida que teclegem. Una vegada tinguem habilitada aquesta opció, caldrà clicar de nou per indicar l’idioma.

Ampliar la finestra de l’editor

Botó per fer més gran la finestra l'editor

Se us queda petit el requadre de l’editor de text? Premeu aquest botó i editeu a pantalla completa.

Els clàssics

La resta de botons ens ofereixen un munt de possibilitats de les quals encara potser no éreu conscients:

Veure l’HTML

Botó per veure el codi font

Veure l’html que està generant el nostre text. Si teniu un contingut breu però un html molt extens, atenció, podria haver-hi un problema de codi innecessari. Veieu que hi ha indicacions de tipus de lletra? Toca fer servir el botó de neteja de codi perquè nosaltres com a editors mai hem de definir ni la font, ni el color ni la mida.

Retallar, copiar, enganxar

Botó de tallarBotó de copiarBotó per enganxar com a text pla

Necessiten presentació? Tallar, Copiar i Enganxar com a Text pla. Si us trobeu que per enganxar el navegador us diu que feu servir una combinació de tecles, confieu en ell.

Desfer i Refer

Botó desfer canvisBotó refer els canvis

Perquè tots podem equivocar-nos i corregir és de savis.

Cercar i Reemplaçar

Botó de cercarBotó de reemplaçar

Ens pot servir per navegar a través de textos llargs o si hem vist que hem comés la mateixa falta d’ortografia diverses vegades.

Negreta i cursiva

Botó de negretaBotó de cursiva
Marcarem en negreta les paraules clau que vulguem ressaltar. La negreta pot facilitar la lectura als usuaris i podem adreçar la seva mirada als punts que ens interessin. Així mateix, es recomana posar en negreta les paraules clau per les quals ens vulguem posicionar en els cercadors. Ara bé, cal vigilar de no abusar d’aquest perquè llavors perd el seu significat.

Emprarem la cursiva en: locucions llatines no catalanitzades, neologismes, noms científics d’espècies animals i vegetals i de malalties que s’escriuen en llatí, noms propis de fenòmens meteorològics, títols de llibres, obres de teatre, peces i obres musicals, pel·lícules i espectacles.

Més opcions interessants

Botó de superíndexBotó per marcar un subíndex Superíndex i Subíndex.

Botó de copiar format Copiar format.

Botó de llista enumeradaBotó de llista sense enumerar Llista numerada i Llista sense numerar. Sempre que tinguem un llistat, intentem fer servir un d’aquests botons perquè això permet una certa anticipació pels lectors de pantalla.

Botó d'inserir enllaçBotó de treure enllaç Inserir i treure enllaç.

Botó d'inserir àncora Inserir / editar àncora. Les àncores són enllaços cap a d’altres parts d’un mateix text.

Botó d'inserir imatge Inserir imatge. Pots repassar el seu funcionament a l’entrada: “Inserir més d’una imatge en un text genèric o en un lloc específic del text”.

Botó d'inserir taula Inserir taula.

Botó d'inserir caracters especials Inserir caràcters especials. Si cliqueu a aquest botó apareix un ample ventall de possibilitats:

Conjunt de caracters especials que es podren introduir

Han passat de moda

Les persones usuàries més intrèpides haureu observat que alguns botons ja no hi són. Són els botons de justificar o centrar el text, modificar el tipus de lletra o el seu color. Aquests botons no són necessaris perquè interfereixen en el full d’estils de la pàgina web de la Universitat i pitjor, poden afectar el seu nivell d’accessibilitat. L’Accessibilitat és el futur i aviat en parlarem llarg i extens. Continueu connectats al vostre blog de confiança.

Sempre és útil recordar
Si voleu fer un salt de paràgraf, cal que premeu la tecla Intro. Si voleu fer un salt de línia simple heu d’apretar a la vegada Intro + Majúscula.

Compartir esta página