Durant la setmana del 27 d’agost s’està realitzant una millora substancial al portal web de la Universitat: Implementar el protocol HTTPS.
Què vol dir que el portal tingui “protocol https”? Bàsicament és una millora que implica que la navegació pel portal web sigui més segura per als nostres usuaris. Més informació sobre el protocol https a la Viquipèdia.
- I què ens implica als editors web?
Quan algú vulgui accedir a una adreça que comenci per http://www.uab.cat (sense “S”), es redirigirà automàticament cap a https://www.uab.cat. Per tant, no perdem cap enllaç actual ni ha de ser traumàtic ni representar feina per als editors web. Tanmateix, entre tots els editors podem minimitzar el nombre de redireccions si seguim les bones pràctiques per escriure els enllaços al web UAB:
- Sempre que pugueu, feu servir els enllaços relatius. Això vol dir que en els enllaços que feu dins un text genèric o una notícia del web podem enllaçar cap a les pàgines del web UAB utilitzant adreces tipus: /web/investigar-1345661751408.html enlloc de http://www.uab.cat/web/investigar-1345661751408.html. Aquest tipus d’adreça que no especifica http ni https s’anomena adreça relativa. Serveix perquè quan es navega per l’entorn de proves WEBEDIT l’enllaç porta cap a WEBEDIT i quan es navega per l’entorn real WWW l’enllaç porta cap a WWW. Com que no especifiquem “http” ni “https” això minimitzarà el nombre d’enllaços cap a http.
- Si heu d’escriure enllaços fora del web (com per exemple, documents PDF, correus electrònics, paper o pósters) aleshores l’adreça hauria de portar la “S”, en l’exemple anterior l’adreça seria https://www.uab.cat/web/investigar-1345661751408.html
Quan navegueu pel web de la UAB, veureu que en el navegador Firefox apareix un candau verd al costat de la URL:
Si el candau és verd, la pàgina no té cap problema relacionat amb https.
Si en alguna pàgina apareix de color groc o vermell, vol dir que hi ha algun problema amb el contingut. En el Firefox és una icona així:
Pot ser un error degut a que s’ha incrustat un contingut que va cap a http. També pot ser perquè s’ha incrustat una imatge en un text genèric i la URL de la imatge és incorrecta i va a buscar la imatge a WEBEDIT. Cliqueu per saber com incrustar una imatge en un text genèric.
Si detecteu pàgines amb candau groc o vermell o alguna incidència que creieu que pot estar relacionada amb aquest canvi a https, si us plau, feu-nos-ho arribar a través de l’adreça de correu electrònic web{arroba}uab.cat.
Extra: com canviar de l’entorn real www a webedit?
Actualment a l’entorn de webedit ja hi ha https, i per tant només caldrà que canviem la URL d’una pàgina publicada i posem “webedit” enlloc de “www” per previsualitzar l’entorn de proves.