El grup Geografia Aplicada (GA) és un grup amb una llarga trajectòria, que des de l’any 1994 treballa conjuntament amb l’objectiu d’estudiar la relació entre els processos de canvi global i l’espai geogràfic a diferents escales territorials. El grup treballa en quatre línies de recerca que tracten les megatendències fonamentals del procés de canvi global:
- Dinàmiques urbanes en zones d’alta i mitjana densitat amb l’objectiu d’interpretar l’organització urbana i el desenvolupament sostenible per entendre com les poblacions utilitzen i adapten els sistemes estructurals per millorar la vida urbana. Temes tractats: Temes tractats: qualitat de vida i serveis, mobilitat activa, espais públics i salut i vulnerabilitat.
- Energia, espai i societat amb l’objectiu d’analitzar la relació entre la transició energètica, la desigualtat urbana i les polítiques públiques. Temes tractats: segregació residencial, transició energètica, desigualtats socials i polítiques urbanes.
- Dinàmiques ambientals en paisatges naturals influïdes per factors naturals i humans amb l’objectiu d’analitzar la influència humana en la biodiversitat i el canvi climàtic. Temes tractats: paisatge humà, biodiversitat, geodiversitat, canvi d’ús del sòl i coberta del sòl, canvi climàtic i incendis forestals.
- Qualitat ambiental amb l’objectiu d’analitzar els processos que permeten entendre millor la degradació del sòl, la importància de la infraestructura verda i els riscos per a la salut. Temes tractats: degradació del sòl, infraestructures verdes i riscos per a la salut.
Aquestes dinàmiques s’estudien en tres tipus de contextos geogràfics: zones d’alta densitat (paisatges urbans), zones de densitat mitjana i baixa (paisatges rurals, de pobles i ciutats mitjanes) i zones de densitat extremadament baixa (paisatges marítims, muntanyencs, desèrtics i operatius). Així mateix, sense pretendre ser exhaustius, les investigacions del grup tenen en compte la relació entre les diferents escales, des de la local fins a la planetària. D’acord amb el seu nom, el grup avalua els efectes dels processos en curs segons criteris de qualitat de vida, equitat social i sostenibilitat ambiental i indica les implicacions de les polítiques que es poden aplicar amb l’objectiu d’estudiar la relació entre processos de canvi global i l’espai geogràfic.